De var först med att avkriminalisera droger: ”Modellen är frusen”

Vill ta nästa steg: ”Folk slutar inte använda droger bara för att de är förbjudna”

Publicerad 2022-08-05

I 21 år har droger varit avkriminaliserade i Portugal.

Sedan dess har drogrelaterade dödsfall sjunkit, färre har satts i fängelse och fler har fått hjälp.

Men på insidan menar många att landet blivit paralyserat av framgångarna.

– En avkriminalisering av droger är inte tillräckligt, säger psykologen Adriana Curado, som arbetar med att hjälpa drogmissbrukare i Lissabon.

2001 blev Portugal det första landet i världen att avkriminalisera alla droger.

Tidigare klassades droganvändare som kriminella. Ett litet innehav eller egen konsumtion av illegala droger hade fängelsestraff med i straffskalan, precis som det fortfarande är i Sverige.

Men sedan 21 år tillbaka är den portugisiska modellen alltså en annan: De fokuserar på att hjälpa istället för att straffa.

João Santa Maria, tidigare missbrukare, och Adriana Curado, psykolog samt community research officer på GAT, ser många fördelar sedan avkriminaliseringen.
GAT:s lokal i Lissabon.

Det radikala beslutet bottnade sig i en heroinepidemi som sköljt över landet.

Lissabon var känt som ”Heroinets huvudstad” och på 1990-talet beräknades att en på 100 portugiser var beroende av heroin.

– Vi kunde vara tio personer som delade på en spruta, säger João Santa Maria, som tidigare missbrukade framför allt heroin och kokain.

– Sprutorna slängdes inte utan vi lade dem i kokande vatten för att rengöra dem. Folk hade ingen information om HIV eller andra konsekvenser.

Sedan flera år tillbaka har lämnat bruket av tunga substanser bakom sig. Nu arbetar han istället som stödperson på GAT (Grupo de Ativistas em Tratamentos), ett hjälpcenter i huvudstaden Lissabon som erbjuder en rad olika hjälpåtgärder för personer som brukar droger.

Centret ligger belägen i stadens äldre distrikt. Det besöks dagligen av mellan 50 till 100 personer som använder olika droger på regelbunden basis.

Maria Luísa Salazar, koordinatior på GAT, i det rum där brukare tar sina droger under uppsyn av sköterska.

Tar heroin under uppsyn

I foajén är ljudnivån hög. Det pratas ivrigt på portugisiska och minst tre hundar skäller samtidigt.

På den skyddade utterassen alldeles bredvid är det minst sagt en annan stämning. Här sitter en man i ett hörn och förbereder i stillhet sitt heroin. Senare går han in ett rum med glasväggar för att under uppsyn av en sköterska få sin ”fix”.

Här får han och alla andra som besöker centret tillgång till bland annat rena kanyler och nässprayen Nyxoid som akut kan motverka eventuella opiodöverdoser.

Det är inte heller bara dagliga brukare av tunga substanser som kan få hjälp hos center som GAT. De erbjuder exempelvis gratis testning av droger.

Med andra ord kan vanliga medborgare, som ämnar att ta droger rekreationsmässigt på en festival eller liknande, komma dit med exempelvis kokain eller MDMA för att testa substansen.

– Ibland testar vi vad som ska vara kokain här, och så är det inte kokain alls, säger João Santa Maria.

Syftet är att göra det säkrare för de som vill använda droger.

João Santa Maria och Adriana Curado intervjuas av Aftonbladets Leo Pettersson.

”Modellen är frusen”

Själva avkriminaliseringen var bara en del i förändringen. Samtidigt investerades resurser i flera hjälpande instanser i landet.

Adriana Curado, psykolog tillika community research officer på GAT, har genom åren sett förbättringar på många områden till följd av Portugals förändrade approach.

Färre droganvändare döms till fängelse, HIV-infektionerna och drogrelaterade dödsfall har minskat drastiskt, polisresurser har frigjorts, det finns mer och bättre hjälp att få och stigmatiseringen av droganvändare har minskat.

Dock, menar hon, är arbetet inte färdigt.

– Vad som har hänt är vi nu har blivit paralyserade av framgångarna från den portugisiska modellen, som fått mycket uppmärksamhet internationellt. Men på insidan tycker jag, och många med mig, att modellen är frusen. Vi måste gå vidare i många olika aspekter.

Vad vill du ska hända?

– En avkriminalisering av droger är inte tillräckligt. Folk slutar inte använda droger bara för att de är förbjudna och förbudet av droger är ett stort, stort misslyckande. Vi har fortfarande den svarta marknaden, förstås. Det finns inget säkert sätt för folk att skaffa droger på och det har många negativa effekter för vanliga människor.

– Vad vi behöver är diskussioner på både nationell och internationell nivå. Min åsikt är att vi borde genomföra en legalisering och reglering av vissa droger, förmodligen först med cannabis och sen kanske med andra substanser också. Det är komplext men om man börjar någonstans kan man få erfarenhet av det och sedan gå vidare.

En säker konsumtion är Portugals modell.
På GAT delar de ut mat och annan proviant till dess besökare.

Saknar en seriös utvärdering

En annan aspekt som Adriana Curado ofta tänker på är hur droganvändare blir sedda.

Tidigare klassades de som sagt som kriminella. Numera ses de som sjuka, enligt den portugisiska modellen.

– Men att hantera dem som sjuka är inte heller en bra sak. Vi borde behandla människor som människor. De allra flesta som använder droger är inte alls sjuka. Det finns ingen logik i det.

– Om vi tittar på stigmatiseringen har det blivit bättre av att se dem som sjuka, för vi har kunnat expandera våra hjälptjänster. Men nu handlar det primärt inte längre om folkhälsa utan om mänskliga rättigheter.

Även om Curado håller med om att förbättring skett på flera områden är hon bekymrad över en bristande uppföljning och utvärdering av Portugals system.

– Det finns några rapporter om att färre droganvändare sitter i fängelse till exempel. Men faktiskt vet vi inte de exakta siffrorna. Uppföljningen har varit bristande och ärligt talat hade jag velat se en riktig, seriös utredning.

Är inte det underligt, att ni som första nation att avkriminalisera alla droger inte har följt upp ordentligt hur det har gått?

– Det är svårt att förklara, men generellt blir inte politiska reformer i Portugal utvärderade. Och detta är inget undantag. Klart finns det viss research, där vissa inte ens är portugisiska, men det är bara för vissa aspekter. Överlag är det underrapporterat.

Längs Lissabons gator kan turister inte gå många meter innan de erbjuds att köpa droger.

”Polisen bryr sig inte”

Den generella uppfattningen är att den befarade ökningen av droganvändande efter avkriminaliseringen uteblev. Väldigt få förespråkar en återgång.

Däremot har det lett till en avslappnad inställning hos framför allt unga användare. De senaste åren har också röster höjts för att få bort droganvändandet på allmän plats, bland annat genom kameraövervakning.

För på andra platser i Lissabon, som på det populära feststråket Bairro Alto, kan doften av cannabis kännas av i nästan varje gatuhörn. Och de som går längs dess krogfyllda gator om kvällarna kommer få upprepade frågor från gatuförsäljare om de vill köpa droger.

– Det är väldigt enkelt att få tag på droger i Portugal. Folk bryr sig inte. Polisen bryr sig mer eller mindre inte heller, säger en man i 30-årsåldern, som vill vara anonym, till Aftonbladet.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln