Regeringens samordnare ska öka coronatester

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Jonas Ekströmer/TT
Socialminister Lena Hallengren (S) säger att regionerna måste öka takten i testningen för covid-19.

Regeringen är missnöjd med hur regionerna sköter testningen för covid-19.

– Regionerna måste öka takten, säger socialminister Lena Hallengren (S) som tillsätter en testkoordinator som ska driva upp tempot.

Moderaterna tycker att regeringen verkar vilja skylla ifrån sig.

Hallengren framhåller att det i förra veckan gjordes 29 000 tester i landet men att många fler kan göras. Målet, satt sedan tidigare, är 100 000 tester per vecka i mitten av maj.

Hon betonar att de regioner som redan anser sig ha testat nog i de två mest prioriterade grupperna, bland annat patienter och personal i hälso- och sjukvården, bör gå vidare med de grupper som kommer därnäst. Det handlar till exempel om dem som arbetar i annan samhällsviktig verksamhet.

Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, säger att regionerna ska få mer stöd i att välja ut vilka dessa personer är.

Varför regionerna inte kommit igång i önskad takt, kan socialministern inte svara på.

M kritiserar

Moderatledaren Ulf Kristersson, som länge legat på om ökad testning, undrar vad regeringen håller på med.

– Plötsligt är det landets 21 regioner som ska ansvara för nationell, omfattande provtagning. Det här imponerar inte på mig, säger Kristersson till TT.

Om regionerna ska sköta det på egen hand blir det ju ingen nationell provtagning. Han hävdar att regeringen har tänkt fel.

SKR: Kapacitet kommer öka

Marie Morell (M), ordförande i sjukvårdsdelegationen på Sveriges kommuner och regioner (SKR), håller med om att testningen inte har gått i önskad takt.

– Vi är alla angelägna om att det ska gå så fort som möjligt, men det är också så att man måste göra upphandlingar för att få den materiel som behövs för att göra de här testerna, säger Marie Morell.

Problemet har bland annat varit brist på provtagningspinnar och enligt Marie Morell är de insatser som socialministern efterfrågar redan satta i rullning.

– Där har man genom samverkan mellan regionerna nu gjort gemensamma inköp och kommer att få det här materialet på plats de närmsta dagarna. Därmed får man också mycket större möjligheter att öka kapacitet väldigt snabbt, säger Marie Morell.

Jaga flaskhalsar

Regeringen har utsett Harriet Wallberg, tidigare bland annat rektor för Karolinska institutet, till testkoordinator.

– Hon ska arbeta operativt och se över, försöka utröna och avvärja varje problem som kan finnas, säger Lena Hallengren.

Det kan handla om att bistå regioner och kommuner med att planera teststationer, transporter och annat.

– Nu har vi en laboratoriekapacitet för 100 000 tester i veckan, men den är inte så mycket värd om den inte används, säger Hallengren.

Harriet Wallberg ser som sitt uppdrag att undanröja flaskhalsar.

– Jag ska kontakta samtliga regioner och föra en dialog med dem. Kommunerna och regionerna måste börja testa fler, säger Harriet Wallberg på pressträffen.

Hon inleder sitt arbete direkt.

LÄS VIDARE

Publicerad: