Har tagit hjälp av svensk polis i Hagen-fallet

Uppdaterad 2020-04-29 | Publicerad 2020-04-28

Den norska polisen tror inte att miljardären Tom Hagen agerat ensam. 

Enligt Dagbladet har de tagit hjälp av svensk polis för att hitta en medhjälpare till det misstänkta mordet på Anne-Elisabeth Hagen. 

Under måndagen greps den norska företagsmannen Tom Hagen, 70, misstänkt för mord eller medhjälp till mord på sin fru Anne-Elisabeth Hagen som varit försvunnen sedan sista oktober 2018. 

Polisen tror dock inte att Tom Hagen agerat ensam. 

Enligt Dagbladet går polisens spår i jakten på en möjlig medhjälpare till utlandet. Utredarna ska vid flera tillfällen ha varit i Sverige och haft ett tätt samarbete med svensk polis.

Även FBI, Scotland Yard och Bundeskriminalamt i Tyskland har varit i regelbunden kontakt med den norska polisen de senaste 18 månaderna.

Kan knappt skicka ett sms

När Anne-Elisabeth Hagen försvann framkom uppgifter om ett hotbrev och ett krav om en lösensumma på nästan 100 miljoner kronor i kryptovaluta. Men Polisen har nu avskrivit att det handlar om en kidnappning.

Samtidigt har personer i Tom Hagens närhet med bestämdhet avfärdat att han skulle kunna organisera en plan med kryptovaluta för att vilseleda polisen. Enligt Dagbladet beskrivs Hagen som en duktig affärsman, men som knappt kan skicka ett sms på egen hand. 

Det ska vara en av orsakerna till att polisen är säkra på att Hagen haft en medhjälpare.

Krypterade meddelanden

De påstådda kidnapparna ska ha krävt lösensumman i kryptovalutan Monero och meddelanden som skickats har varit krypterade. 

Norsk polis ska tidigt ha riktat in sig på utlandet eftersom de anser att norska kriminella inte har resurser till en sådan här operation. 

Anne-Elisabeth Hagen har fortfarande inte hittats, men utredningen pekar på att hon har blivit mördad och inte bortförd. 

– Polisen är av uppfattningen att det aldrig skett en kidnappning, sa polisinspektör Tommy Brøske på dagens pressträff.