Norsk coronaparadox – värre i Oslo än i rödflaggade länder

Av: Sophie Stigfur

Publicerad:
Uppdaterad:

Smittspridningen är högre i Oslo än i utländska regioner som rödlistats av Norge.

Nu varnar en borgmästare invånarna för att besöka huvudstaden.

– Det här är på allvar, säger Arnt Abrahamsen i Farsunds kommun.

För att ett land eller region ska bedömas som ”grönt” och säkert att resa till enligt norska mått ska antalet bekräftade smittade vara färre än 20 per 100 000 invånare.

Folkhälsoinstitutet rekommenderade så sent som i går att sex svenska regioner därför ska rödlistas och norrmännen avråds från att resa till Dalarna, Östergötland, Blekinge, Värmland, Uppsala och Örebro.

Men nu visar en genomgång gjord av norska tidningen VG att Oslo under de senaste två veckorna inte klarar att hålla sig under landets egna gräns. I huvudstaden är smittotalet nu 22,49 per 100 000 invånare, att jämföra med 20,2 i exempelvis Värmland.

Arnt Abrahamsen, borgmästare i norska Farsund.
Foto: Farsund kommune
Arnt Abrahamsen, borgmästare i norska Farsund.
Foto: Lise Åserud / TT
Torggata i Oslo den 6 augusti i år.

– Det har varit en allmän trend i hela befolkningen att det har varit lite lösare att följa reglerna i sommar. Det är viktigt att försöka strama åt igen, säger smitthanteringschef Frode Hagen i ett pressmeddelande från Oslo kommun.

Oslo är en av sex kommuner med ett ökande smittotal i Norge just nu, rapporterar VG. En av de andra kommunerna, Indre Østfold, beslöt i går att stänga alla skolor i området, och kommunalråd Saxe Frøshaug ville också stänga gränsen mot Värmland.

”Gör narr av viruset”

Men Arnt Abrahamsen, borgmästare i norska Farsund, uppmanar snarare norrmännen att hålla sig borta från Oslo.

– Det här är på allvar. Mer covid-19 har upptäckts i Oslo än i röda länder och regioner i våra grannländer. När man ser bilder från Aker Brygge och Oslo där människor står nära varandra verkar det som om de gör narr av hela virusbekämpningen, säger Arnt Abrahamsen till tidningen Faedrelandsvennen.

Spridningen av coronaviruset verkar även öka i Danmark, där sex kommuner nu skärper kraven på munskydd i kollektivtrafiken.

– Det finns anledning till oro, och det finns inte minst anledning att agera snabbt, sade hälsominister Magnus Heunicke vid en presskonferens på måndagen.

Särskilt Århus har blivit något av en smittohärd, hälften av förra veckans 756 nya danska fall registrerades där, enligt TT.

Foto: Fredrik Hagen / TT
Folk samlas i Frognerparken i Oslo.

PODD Intervju med Anders Tegnell

Här intervjuar Aftonbladet Daily statsepidemiologen Anders Tegnell.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE