Trots positiv studie om munskydd - Tegnell gör tummen ner

Uppdaterad 2023-01-10 | Publicerad 2020-08-04

En ny studie från Karolinska institutet stödjer användningen av tygmunskydd för att minska spridningen av corona.

Men statsepidemiolog Anders Tegnell gör tummen ner.

– Det har inte fungerat speciellt bra i många länder, där man redan haft munskyddsregler på plats. Där har man nu ett ökande antal fall, säger han.

Vissa tygmunskydd kan skydda bärarna och ge en betydande minskning av virusspridningen, visar en litteraturstudie av 25 vetenskapliga artiklar som Karolinska institutet gjort med ett kanadensiskt universitet.

Anders Tegnell, vad är din kommentar till studien?

– Det har gjorts liknande genomgångar tidigare, så det finns rätt mycket teoretiska studier om hur olika typer av material stoppar droppar olika väl. Men som författarna påpekar så vet man ju inte vad det betyder för att hindra smitta i samhället, det är en helt annan sak.

”Vår bedömning är att användningen av munskydd bör vara en nyckelkomponent för att minska spridningen av covid-19, vilket är i linje med de nuvarande rekommendationerna från WHO och amerikanska CDC,” säger Juan Jesus Carrero, professor i epidemiologi på Karolinska institutet.

– Jag vet inte vad han gör den bedömningen på. WHO säger att masker kan vara ett komplement till diverse andra åtgärder i väldigt trånga situationer när man har ett ökande antal fall. Vi är inte där just nu i Sverige. Hamnar vi där får vi förstås fundera på den lösningen här i Sverige.

Anders Tegnell är fortsatt negativ till munskyddsregler.

När jag intervjuade KI-forskaren Juan Jesus Carrero tidigare i dag sade han att ”vi behöver lära befolkningen hur man bär munskydden, hur man tar av dem och hur man tvättar dem”. Det låter som en uppgift för Folkhälsomyndigheten?

– Det finns mycket sådant underlag på diverse olika platser i världen redan. Men trots det så vet vi ju att det inte har fungerat speciellt bra i många länder. Vi kan ju se på Spanien, Österrike, Tyskland och flera länder där man redan har haft munskyddsregler på plats, att där har man nu ett ökande antal fall. Så helt uppenbart är det här inte en lösning som kommer att rädda oss alla. Det kommer krävas mycket mer komplicerade åtgärder än instruktionsfilmer.

Ett argument mot munskydd har varit att de ofta hanteras felaktigt. Carrero säger att ”även om du bär dem på fel sätt kommer det inte att öka spridningsrisken, det kommer bara att reducera spridningen mindre effektivt”. Vad är din kommentar till det?

– Den studie han skriver om har inte tagit upp den frågan över huvud taget, så vitt jag kan se.

Vid dagens presskonferens med Anders Tegnell ställde demonstranter krav på en mer utbredd användning av munskydd i Sverige.

De material som enligt KI-studien visade sig skydda bäst var muslin, bomull och flanell, helst i tre till fyra lager, och med en trådtäthet av minst 100 trådar per tum. Sådana munskydd kan minska partikelspridning lika mycket som medicinska munskydd. Vad tänker du om det?

– Jag har ingen kommentar om det. Det finns också från WHO liknande bedömningar sedan tidigare, säger Anders Tegnell.

Juan Jesus Carrero och hans forskarkollegor har utvecklat en webbsajt för allmänheten, med grafik som visar hur man tillverkar, bär, tar av och tvättar sina egna munskydd. Den kan nås på adressen clothmasks.ca.