Göran har flytt till Kenya för att slippa coronaviruset

Publicerad 2020-03-17

Coronaviruset breder ut sig i Sverige.

Det har fått Göran Uddén, 63, att fly till Kenya.

– Här är jag helt isolerad på savannen, det är bara jag och djuren, säger han.

2013 köpte Göran Uddén från Stockholm ett hus vid foten av Mount Kenya. Eftersom han har kronisk leukemi tillhör han en riskgrupp som kan drabbas svårt av coronaviruset. Därför fattade han i början av mars ett drastiskt beslut.

– Jag har flyttat ner till Kenya på obestämd tid. Jag stannar här tills coronaviruset ger sig. Jag vill inte åka hem innan man har fått kontroll på det här. I min ålder, med nedsatt immunförsvar, blir man lite skraj, säger han.

Görans familj – fru och fyra barn på 15, 18, 31 och 34 – är helt införstådd i hans beslut.

– Förutsättningarna för mig med är inte de bästa, så det var inte svårt när jag väl hade bestämt mig. Mina barn och min fru har stöttat mig till fullo i det här, säger han.

– Den emotionella sidan är det svåra. Jag vet inte hur länge jag kommer att vara separerad från min familj. Det här kan nog ta ett tag. Och även om jag skulle vilja åka hem går det inte längre. Det finns ju inga flyg.

Umgås bara med djur på distans

Men Göran Uddén tycker inte speciellt synd om sig själv. Långt från smittokällor, ständigt soliga dagar, temperaturer på 23-25 grader och underbar natur är helt okej förutsättningar för en isolering.

– Det går ingen nöd på mig. Jag ser elefanter, lejon och bufflar från huset. Jag sitter här och tittar på djurlivet.

Efter att ha haft huset i Kenya i över sju år har Göran även fått en hel del goda vänner i landet. Men de tänker han inte träffa.

– Jag har sagt nej till de som vill komma och hälsa på. Jag vill isolera mig så mycket det bara går. De enda som har hälsat på är en flock apor som tog sig över stängslet.