Coronaeffekt på brottsligheten – kriminella byter taktik

”Kokainförsäljningen är beroende av att restauranger är öppna”

Uppdaterad 2020-04-12 | Publicerad 2020-04-11

Tomma krogar och ödelagda gator minskar efterfrågan på de yrkeskriminellas kanske viktigaste levebröd: knarket.

Det har fått många av dem att söka nya inkomstkällor.

– Man kan befara en omstrukturering inom den organiserade brottsligheten, säger Sven Granath, kriminolog och analytiker vid Stockholmspolisen.

Coronavirusets framfart påverkar alla delar av vårt samhälle. Även den kriminella världen. Enligt färska siffror från polisen har den anmälda brottsligheten generellt minskat med 4 procent i mars.

De hårdare gränskontrollerna kan leda till att färre droger kan smugglas in till Sverige. Samtidigt har uppmaningarna om social distansering fått efterfrågan på vissa droger – det man brukar kalla för ”partyknarket” – att dyka.

– Kokainförsäljningen är beroende av att restauranger är öppna och att folk är ute på krogen, säger Sven Granath.

Sven Granath

Poliser som Aftonbladet varit i kontakt med uppger att bristen på droger tvingar yrkeskriminella att försöka få in pengar på annat sätt. Ett exempel är utpressningar, ett brott som enligt Aftonbladets källor flera högt uppsatta gängkriminella har gripits för den senaste tiden.

– Vissa är desperata och till och med högt uppsatta medlemmar är ute och pressar folk just nu, säger en källa med insyn i gängmiljön.

Sven Granath är inne på samma spår.

– Det har varit fler skottlossningar i mars och vi ser att det finns en oro inom de kriminella nätverken. När pengaflödet minskar i vissa kanaler måste man få in dem från andra, exempelvis genom att kräva in skulder. Men det är lite för tidigt och lite för låga tal för att slå fast att ökningen enbart beror på corona, säger Sven Granath. 

 

Det är inte bara coronaviruset som strypt tillgången till några av de vanligaste drogerna. Innan coronapandemin drog igång riktade polisen stora insatser mot organiserad brottslighet, som Operation Rimfrost i Malmö, och dessutom gjordes flera stora beslag av framför allt hasch i Europa.

– Vi märker att de tillslag vi gör här avspeglas i andra delar av landet. Priserna blir betydligt dyrare när vi stryper en del av de kranarna som finns här nere, sa Patrik Andersson, underrättelsechef hos polisen i Malmö, nyligen till Aftonbladet.

 

Enligt honom har narkotikapriserna ”mer än fördubblats”, och för vissa preparat är höjningen ännu högre. Tillgången på heroin, till exempel, har enligt flera källor minskat drastiskt eftersom det är beroende av smuggling över gränserna. Det bekräftas av Niklas Eklund, ordförande för Brukarföreningen i Stockholm.

– Det har kommit in svart, kladdigt heroin som är riktigt skräp och som bränner sönder venerna. Normalt köper folk inte det men nu finns det inget annat. Abstinenta petar i sig nästan vad skit som helst, säger han till TT.

Peter Lindh är  tf. chef för yttre ungdomsgruppen Norrmalm på Stockholmspolisen.

Peter Lindh är tf. chef för yttre ungdomsgruppen Norrmalm på Stockholmspolisen. Han berättar att den sociala distanseringen och stängda krogar verkar ha sänkt våldsbrottsligheten, något som stämmer med polisens officiella siffror, som visar en nedgång på nästan 10 procent.

Men på andra ställen i samhället märker han ingen skillnad. Tillgången på marijuana verkar vara fortsatt hög, eftersom Sverige har en stor inhemsk produktion, och de tidigare så omdebatterade ungdomsrånen fortsätter också.

– Om man tar ungdomsrånen så är det risktagare som begår dem, jag tror de här killarna rör sig ute likadant i alla fall. Även om de kanske bytt till att hänga på platser närmare hemmet istället för att åka kollektivt till stan, säger han.

När folk håller sig hemma ökar risken för vissa brott, som våld i nära relationer.

– Men vi har noterat en nedgång i bostadsinbrott. Det beror på att de ofta begås av internationella ligor som är beroende av att komma in i Sverige, men också för att fler är hemma, säger Sven Granath.