Mordet på Ndella Jack, 18, i Vällingby

18-åring dödades tolv dagar efter sitt bröllop

Av: 

TT

NYHETER

En 18-årig kvinna sköts ihjäl förra året i en lägenhet i Vällingby. Hon ser ut att ha varit ett oskyldigt offer när gärningsmännen var ute efter hennes man, som hon gift sig med tolv dagar tidigare.

När rättegången inleddes på måndagen hade många av kvinnans vänner samlats för att visa sitt stöd.

Det var under natten den 28 augusti förra året som skott avlossades med två automatvapen mot lägenheten i Vällingby i västra Stockholm. Kulor ven in genom fönstret och mot den 18-åriga kvinnan som låg i sängen. Hon träffades 19 gånger och dog nästan omedelbart.

– Det avlossas ett stort antal skott, sade åklagaren Maria Hävermark under sin sakframställan i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt på måndagen.

Två män, 23 och 30 år gamla, misstänks för mordet. De åtalas också för försök till mord på en 33-årig man som befann sig i samma lägenhet. Han och kvinnan hade nyligen gift sig utomlands och det var enligt åklagaren han som var den riktiga måltavlan. Men vid skjutningen var han inne på toaletten och klarade sig oskadd.

De åtalade var före detta vänner till 33-åringen och bakgrunden till dådet var enligt åklagaren en konflikt som kulminerade dagarna före. Männen deltog bara tolv dagar tidigare på 33-åringens och den 18-åriga kvinnans bröllop i Gambia.

– Under bröllopet i Gambia har det uppstått en konflikt, sade Hävermark.

Många på plats

Många av kvinnans vänner samlades för att ta del av förhandlingen i säkerhetssalen. Eftersom målet är så omfattande med många inblandade deltar även anhöriga, som 18-åringens mamma, via länk.

När larmsamtalet till 112 spelades upp reagerade många av kvinnans vänner känslosamt. Några brast ut i gråt.

Vita lappar hade placerats ut på stolarna för att folk skulle hålla avstånd till varandra.

– Just nu råder en pandemi och eftersom vi ska ha den här förhandlingen under tolv dagar är det jätteviktigt att vi gör allt vi kan för att begränsa smittspridningen och risken att någon ska bli sjuk, sade rättens ordförande Sofia Jungstedt och tillade att det inte var tillåtet att närvara om man kände symtom.

Andra mordförsöket

Nästan två veckor efter Vällingbyskjutningen inträffade ett nytt mordförsök mot den 33-årige mannen, den gången i Nacka utanför Stockholm. Mannen satt i en taxi med två andra personer och plötsligt öppnade flera personer eld mot bilen. Taxichauffören var den enda i bilen som blev träffad, men kulorna gick även in i lägenheter intill och en ung man, en musikstudent, träffades i huvudet. Han förlorade vänster öga.

För skotten mot taxibilen åtalas ytterligare en man för försök till mord.

En fjärde man åtalas också för försök till grovt vapenbrott för att ha försökt gömma undan ett automatvapen och en revolver efter skjutningen i Nacka.

– Det är alltså samma vapen som använts vid båda de här händelserna, sade Maria Hävermark.

Advokat: Kafkaartat

Samtliga åtalade nekar till brott. Försvarsadvokat Sargon De Basso, som företräder en av de misstänkta för dödsskjutningen i Vällingby, sade att bevisningen mot hans klient är tunn och menar att den bygger på indicier.

– Han har ingenting med det här brottet att göra, sedan finns det bättre bevisning mot andra personer. För honom är det Kafkaartat att sitta här under de här premisserna.

De Basso menade att hans klient, den 30-årige mannen, förekommer i utredningen eftersom åklagaren tittat på konstellationer i kriminella kretsar och då har han dragits med.

– Åklagaren har haft jättesvårt att reda ut någon motivbild eftersom pojkvännen, som anses vara den egentliga måltavlan, har så många konflikter och slitningar i den undre världen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Glöm inte solskydd! Handla SPF, munskydd och allt för sommaren hos MEDS.

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

Ndella Jack, 18, träffades av 19 skott – nu väcks åtal

ÄMNEN I ARTIKELN

Mordet på Ndella Jack, 18, i Vällingby

Vällingby

Mord

Stockholms tingsrätt