Dina överfölls för att hon är judinna: ”De slet hårt i mig”

Uppdaterad 2020-02-18 | Publicerad 2020-02-13

KALMAR. Hatbrotten mot judar ökar i Sverige.

Dina attackerades, misshandlades och fick glåpord efter sig när hon stod vid en bankomat i småländska Nybro.

– Jag höll så krampaktigt i bilens handtag att jag bröt tummen, säger Dina.

Det är drygt en vecka efter överfallet, då tre män slet av henne Davidsstjärnan hon bar runt halsen, och tre år sedan vi senast sågs. Då intervjuade jag henne om antisemitism och om att vara jude. Hon berättade då att stämningen i samhället blivit allt värre. Hon var rädd för högerextremister såväl som för islamister. Att Sverige några år tidigare, 2014, hade erkänt Palestina som stat hade inte förbättrat hennes situation. 

När hon var tolv fick hon ett guldsmycke med Davidsstjärnan på sin bat mitzva, ceremonin som sker då judiska flickor är 12 år och markerar att de betraktas som vuxna i det religiösa livet. Det smycket bar hon inte längre. Att bära den sexuddiga stjärnan drog till sig blickar, lockade fram nedlåtande kommentarer, hon kände sig rädd. 

– Jag har flera gånger fått glåpord ropade efter mig. Jag kan lite arabiska så jag vet vad som sägs, säger hon. 

När Dina återigen tog på sig sitt smycke med Davidsstjärnan blev hon överfallen. De tog ingenting men skrek glåpord på arabiska efter henne.

Stolt jude

Men efter jul tog Dina fram halsbandet ur smyckesskrinet igen. Hon hade samlat nytt mod och tyckte att det var dags att våga visa sitt ursprung.

Dina är stolt israel och jude, pratar gärna om sin tid som fallskärmsjägare inom armén och visar urklipp från en 30 år gammal veckotidning där hon berättar om sitt liv och om hur kärleken tog henne till Kalmar

Attackerad av tre män

Förra fredagen var hon på väg att packa in lite varor i sin bil på Garvare Nybergs gata i Nybro. Tre män dök upp bakom henne. De slet tag i henne, fick ett grepp om hennes halsband, knuffade till henne så att det knäckte till i nacken. De skrek ”sharmota”, hora på arabiska och att “Israel ska brinna”.

– De slet i mig hårt. Jag höll så krampaktigt i bilens handtag att jag bröt tummen, säger Dina.

– Jag var helt chockad men jag har en bra minnesbild av vad som hände och hur de såg ut. 

Halsbandet med Davidsstjärnan som hon fått av sin mormor gick sönder.

Tidigare hade hon varit inne i en arabisk butik och samtidigt pratat med sin systerdotter i Israel. Samtalet skedde på hebreiska. 

– Jag tror jag blev förföljd därifrån, säger hon. De var inte ute efter mina pengar, de ville bara skada mig för att jag är judinna. 

Hon fick guldsmycket vid sin bat mitzva, en ceremoni som sker när judiska flickor är 12 år och markerar att de nu betraktas som vuxna i det religiösa livet. De som överföll Dina slet sönder smycket.

Hatet har ökat

Dina är inte ensam om att känna sig hotad på grund av sin judiska bakgrund. Men att det sker våldsamheter är inte lika vanligt.

Brottsförebyggande rådet släppte förra året en rapport om antisemitism. Där framkommer att Sverige sticker ut: hela 73 procent av svenskarna anser att hatet mot judarna har ökat. Det är överlägset mest i EU. Danmark följer på andra plats där 61 procent ansåg att det ökat. 

Rapportens och Dinas uppfattning är samstämmig. Hatet mot judar kommer främst från människor från Mellanöstern, från vit makt-rörelsen och aktualiseras ofta vid uppblossande konflikter mellan Israel och Palestina. 

Dina vid den judiska begravningsplatsen i Kalmar. ”Jag brukar gå här och snygga till, plocka bort lite kvistar och löv som skymmer gravarna. Tyvärr är jag ensam om det. Den judiska begravningsplatsen är slutdestination för ett fackeltåg som årligen anordnas för att hedra förintelsens offer. Men fackeltåget består främst av politiker och organisationer. Få är judar. ”

I Kalmar finns det få judar och bara en handfull med israeliskt ursprung. Synagogan på Storgatan används inte sedan 1991 men vid den judiska begravningsplatsen samlas människor varje år den 27 januari för att hedra Förintelsens offer. Men de flesta som kommer dit är politiker eller representanter för olika organisationer, bara några enstaka är judar. 

Dina säger att de flesta judar har flyttat. Hon nämner en misshandel med antisemitiska förtecken som fick en ung flicka att lämna Kalmar.

– Men jag ska stanna. Aldrig att de ska få rätt och kunna säga att de har skrämt i väg mig. Att polisanmäla var inget lätt beslut, jag är rädd att de inte gör något åt anmälan. Det har jag märkt förut, polisen är dålig på att ge svar. Men jag har lämnat ett bra signalement. Händer det inget tänker jag åka till Nybro, sätta mig på en bänk och vänta tills jag hittar dem, säger Dina.

”Judar lämnar små orter”

Dina är orolig att polisen inte lägger någon energi på fallet. Men enligt polisen tar man hennes anmälan på största allvar.

– Vi ser oerhört allvarligt på den här typen av brott. Det är ovanligt att det leder till handgripligheter och misshandel som i det här fallet. Normalt stannar det vid glåpord och olämpligheter som uttrycks i sociala medier, säger Zandra Brodd, gruppchef vid polisens demokrati- och hatbrottsgrupp.

Den judiska församlingen i Stockholm är väl medvetna om att många judar lämnar små orter för större städer. 

– Vi hör judar som berättar att de döljer sin identitet och tro av rädsla för hot och våld i mindre orter. Och vi vet många som flyttar till Stockholm för att så att säga komma ut och fullt ut kunna leva ett judiskt liv här.  Större städer innebär också mer segregerade områden och då kan man välja var man vill vistas. I mindre orter finns kanske inte så tydliga gränser om var det är säkert eller farligt, säger Petra Kahn Nord, kommunikationschef.

Dina har förutom värk i tummen också haft svårt att sova. Hon har bestämt sig för att sälja sin bil som bara är några månader gammal och som var med vid överfallet. För säkerhets skull vill hon leva mer anonymt i Kalmar.
 

Fotnot: Dina heter egentligen något annat. 


PODD: På resa i Förintelsens fotspår

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med Helena Trus om resan bakom reportaget ”I farmors fotspår”.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Följ ämnen i artikeln