Kirsebergsanstalten kan omvandlas till bostäder: ”Unik möjlighet”

Publicerad 2019-10-19

Kirsebergsanstalten kan bli bostäder

I framtiden kan Kirsebergsanstalten bli Malmös mest fängslande bostadsområde.

Här planerar nämligen ett kommunalt fastighetsbolag att bygga både lägenheter, förskola och butikslokaler.

– Jag hoppas bara att de boende får egna nycklar, till skillnad från områdets tidigare invånare, säger Lars Hellström (L), stadsbyggnadsnämndens vice ordförande.

Stadsbyggnadsnämnden har i dagarna fattat beslut om att påbörja arbetet med att ta fram en detaljplan för det mer än 100 år gamla fängelseområdet.

Som Malmös sista bevarade äldre fängelse beskrivs Kirseberg ha ett unikt och kulturhistoriskt värde, vilket ska tas tillvara under omvandlingsprocessen. Exempel Direktörsvillan, Underbefälsbostaden samt trädgårds- och parkmiljöerna ska bevaras. Det är också utifrån de tidigare fängelsebyggnaderna som den nya bebyggelsen ska utformas, ifråga om höjd, placering och val av material, skriver Malmö stad i ett pressmeddelande.

Möjlighet till fler hyresrätter

Uppemot 250 bostäder kan skapas i området, och utöver det: förskola, kontor, parkeringshus och centrumfunktioner.

I fokus för detaljplanearbetet framgår också att Gevaldigergatan öppnas upp för cyklister och fotgängare.

Dörrar in till två celler på Kirsebergsanstalten.

– Det här är en unik möjlighet till ett mycket speciellt boende och jag är glad att det nu har tagits ytterligare steg för att göra det här möjligt. Omvandlingen är också en möjlighet till fler hyresrätter i centrala Malmö, vilket det alltid finns ett behov av, säger Sofia Hedén (S), stadsbyggnadsnämndens ordförande.

Lars Hellström (L), stadsbyggnadsnämndens vice ordförande, ser också positivt på planerna:

– Idén att omvandla ett fängelse till både bostäder och lokaler fångade direkt mitt intresse. I Malmö vill vi såklart inte ha gated communities, varför den öppenhet som de gröna trädgårds- och parkmiljöerna kan tillföra också är välkommet.

Följ ämnen i artikeln