Krogägarna drar en lättnadens suck – här kommer turisterna

Nu öppnar Sverige upp för resor i landet

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

VISBY. Krogägarna jublar, äntligen är det dags för inkomst.

Men alla på Gotland är inte glada för anstormningen av turister.

– De som har hus längst nere vid vattnet är nog mer sugna på att ha stranden för sig själva, om man säger så, säger Robert Lundahl, 30.

De ljumma sommarnätterna kommer närmre, men dagskassorna har fortfarande sinat. Att vara restaurangägare på Gotland och få en turistlös sommar kan resultera i konkurs.

– Det är en gigantisk skillnad. Bara att Almedalsveckan och Medeltidsveckan försvinner gör att gigantiska summor går förlorade med bokningar, catering och liknande, säger Daniel Andersson, 40, som jobbar på krog i stan.

Därför drog han och många andra krogägare en lättnadens suck när färjorna började fyllas på med fler turister till ön.

– Folk börjar öppna upp sina uteserveringar och öppna upp restauranger. Ju fler ställen som är öppna desto enklare blir det att hålla distans mellan borden.

Vill ha stranden själv

Han driver också ”Gotland hjärta omvärlden”, en facebookgrupp vars syfte är att visa hur många öbor som gillar fastlänningar. Det var en motreaktion till en annan facebookgrupp som ville stoppa all kommunikation till fastlandet i samband med att pandemin startade.

– Vi ville visa att vi är fler gotlänningar som är tillmötesgående än de som sitter och är lite sura vid sitt tangentbord.

En annan som har fått mer att göra nu är Robert Lundahl, 30, som kör taxi-tuk-tuk på ön. Själv är han positiv till att fler kommer, men tror han vet vilka som inte önskar sig turister.

– De som har hus längst nere vid vattnet är nog mer sugna på att ha stranden för sig själva, om man säger så. Företagarna är ju mer positiva, det är ju inte så konstigt.

Orolig för uteserveringar

Men alla känner inte sig trygga på stan. Marie Lennartsson, 60, och Peter Lennartsson, 62, siktar på att packa picknickkorgen och vara där det är mer folktomt i sommar.

– Man måste hålla avstånd, jag hade inte satt mig på alla uteserveringar här i stan, säger Peter.

– Jag tycker det är tråkigt, det pågår fortfarande en pandemi i Sverige, det är viktigt att alla kommer ihåg det, säger Marie.

Inget stockholms-gnussande

En nybliven tillfällig öbo, Henrik Nyberg, 45, tycker att gotlänningarna tar smittan på stort allvar, något han också planerar att göra.

– Det har funnits handsprit överallt, på precis hela ön. I Stockholm är det som corona aldrig funnits, de gnussar på övergångsställen, är ute och festar hela nätterna. Fem stjärnor av fem möjliga till gotlänningarna hittills.

Han välkomnar att man kan resa, och ska efter Gotland sätta fart mot Smögen och västkusten hela sommaren.

Men de flesta som sitter på stortorget i Visby under lördagskvällen har bestämt sig för att hålla sig till restriktionerna. Man måste lita på experterna, säger Daniel Andersson när han återgår till sitt sällskap.

– Det är bara att njuta av det goda vädret, säger han.

PODD Om sommaren på Gotland

Läget på Sveriges största ö har varit annorlunda under våren. En del öbor startade grupper i sociala medier och ville registrera alla som kom över med färjan. Den 13:e juni får vi resa runt i landet igen och när regeringen för en dryg vecka sen berättade om det nya läget så kraschade Destination Gotlands sajt. Hur har våren varit på Gotland och vad kommer hända nu när reserestriktionerna hävs? Det här pratar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE