Biståndsministern kräver besked efter Aftonbladets avslöjande

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Biståndsminister Peter Eriksson (MP) har begärt ett klargörande från Sida.

Detta sedan Aftonbladet avslöjat att svenska skattepengar via Sida har gått till höga vd-löner, bonusar och dyra golfklubbsmedlemskap i Kenya.

– Vi tycker att Sida ska bli ännu snabbare och ännu effektivare på att reagera när man missbrukar biståndspengar, säger Eriksson.

Aftonbladet avslöjar i dag att Sida under 2018 betalade 114 miljoner kronor till utvecklingsfonden African Enterprise Challenge Fund i Kenya. Pengarna gick bland annat till vd:ns månadslön på 245 000 kronor, en höjning av bonusutbetalningarna till ledningen med 341 procent och medlemskap i en exklusiv golfklubb för 75 000 kronor om året.

Tidigare har inte biståndsministern velat kommentera Aftonbladets avslöjande. Nu ringer Peter Eriksson upp:

– Att jag avböjde förut var för att det här är formellt sett är en Sida-fråga. Vi ville inte bli anklagade för att lägga oss i Sidas beslut, men jag tycker ändå att detta är väldigt intressant. Det är ju ett av flera exempel på att det finns korruptionsproblem kring en del av det internationella biståndsarbetet. Vi jobbar i länder där det ofta finns en hög grad av korruption. Men det här är ännu värre, när det hamnar på de internationella biståndsorganisationerna, säger Peter Eriksson.

– Det är oerhört viktigt att vi ser till att reagera skarpt när det blir tydligt att man missbrukar skattebetalarnas pengar, och det är bra att Sida gör det. Jag tycker de har agerat helt rätt.

Peter Eriksson poängterar att UD nyligen har inlett en så kallad demokratioffensiv:

– Vi kommer att satsa ännu mer på att bli bäst på att minska korruptionen och se till att pengarna används på ett effektivt sätt.

Vad tänker du om att den här vd:n har fått en månadslön på 245 000 kronor i över ett år innan Sida reagerade?

– Det är en av anledningarna till att vi tycker att man ska bli ännu snabbare och ännu effektivare på att reagera när man missbrukar biståndspengar.

Så Sida borde ha reagerat snabbare i det här fallet?

– Nej, det tycker jag inte att man kan säga att man borde ha gjort. Men det är ju bra att de reagerar, att de har gjort en egen utvärdering av det här. Men framöver kommer vi att satsa ännu mer resurser för att kunna upptäcka korruption tidigare och vara snabbare på att reagera.

Hur ser du på att utvecklingsfondens vd har fått ett medlemskap i en golfklubb för 75 000 kronor om året?

Det verkar ju helt orimligt.

Kommer du att kontakta Sidas generaldirektör Carin Jämtin?

– Ja, jag har sett till nu att vi ska få en rapport från Carin Jämtin och från Sida, om vad som har hänt i detta fallet.

Hur snabbt har du begärt att få rapporten?

– Den här veckan har vi tänkt.

Du pratar själv om ministerstyre – är det inte ministerstyre att begära rapporten?

Nej, inte att begära att få information om vad som har hänt, utan det är ju om man försöker lägga sig i myndighetens enskilda beslut.

Publicerad:

LÄS VIDARE