Nya kodlås kan ha hindrat Philip Manshaus

Misstänkte terroristen i Norge stoppades av pakistansk flygofficer

Publicerad 2019-08-13

Misstänkte terroristen Philip Manshaus bröt sig in genom moskéns nödutgång.

Nyinstallerade kodlås på huvudingångarna kan ha hindrat hans framfart, rapporterar VG.

– Det var en säkerhetsåtgärd vi införde efter terrorn på Nya Zeeland, säger moskéns talesperson Waheed Ahmed till tidningen.

Gärningsmannen tog sig in i moskén al-Noor i Bærum genom att krossa glaset i nödutgången.

Lokalens två huvudentréer var försedda med kodlås. Enligt rutinen ska dörrarna alltid vara låsta, berättar Waheed Ahmed för VG. Det ska inte gå att komma in utan att först ringa på.

Installerades efter Christchurch

Låsen installerades efter terrordådet i nya zeeländska Christchurch i mars, då en ensam gärningsman sköt ihjäl 51 personer i en moskéattack.

– Jag vet inte om gärningsmannen försökte med huvudingången, men jag tror att han säkert gjorde det. Jag tror det hindrade honom, säger Waheed Ahmed till VG om Bærum och fortsätter:

– Hade han kommit in via huvudingången hade skadan varit mycket större.

Waheed Ahmed förklarar att förövaren nu kom in i lokalen närmare där församlingsmedlemmarna befann sig, vilket gjorde att de såg och hörde honom i ett tidigt skede.

Moskén förberedde söndagens firande

Församlingen har över 1 100 medlemmar och 70–100 besökare varje dag.

När attacken skedde på lördagseftermiddagen hade bönen avslutats och folk gått hem. Bara tre män var kvar och förberedde söndagens Eid al-Adha-firande.

Den förste att ingripa var 65-årige Mohamed Rafiq, som kastade sig mot skytten så fort han såg honom. Han fick sedan hjälp av Mohamed Iqbal att hålla fast gärningsmannen.

Abdul-Satar Ali, målsägarbiträde till de båda männen, bekräftar bilden av att kodlåsen på huvuddörrarna försvårade för terroristen.

– I min mening var det en av orsakerna till att de reagerade så snabbt, annars hade gärningspersonen kommit in genom huvudingången och överraskat dem, säger han till VG.

Mohamed Rafiq ingrep

Enligt Oslopolisen var gärningsmannen beväpnad med flera vapen och sköt flera skott.

Mohamed Rafiq, som är före detta officer inom Pakistans flygvapen, berättar för Reuters via tolk hur han hörde skottlossning utifrån.

Sedan såg han skytten beväpnad med gevär och pistol.

– Han började skjuta mot de andra två männen, säger Mohamed Rafiq till Reuters.

Den tidigare flygofficeren grep tag i skytten och brottade ner honom. Det blev en hård kamp:

– Han satte fingret in i mitt öga, hela fingret i mitt öga.