USA stoppar Myanmars arméchef

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Myanmar överbefälhavare Min Aung Hlaing. Arkivbild från i fjol.
Foto: Aung Shine Oo/AP/TT
Myanmar överbefälhavare Min Aung Hlaing. Arkivbild från i fjol.

USA vägrar ge Myanmar överbefälhavare Min Aung Hlaing och tre av hans närmaste män visum.

Det amerikanska utrikesdepartementet säger att de har trovärdiga bevis för att de fyra hade en stor roll då landets militär inledde en insats mot den muslimska rohingyabefolkningen, vilket ledde till att omkring 740 000 rohingyer tvingades fly till Bangladesh. Händelserna har av såväl FN som USA beskrivits som ett tydligt exempel på etnisk rensning.

– VI är fortsatt oroade över att den burmesiska regeringen inte har tagit några steg för att hålla någon ansvarig för dessa övergrepp på mänskliga rättigheter, och vi får fortsatta rapporter om att militären fortsätter övergreppen över hela landet, sade USA:s utrikesminister Mike Pompeo i ett uttalande där han använde Myanmars tidigare namn Burma.

Pompeo kritiserade bland annat Myanmars regering för att de i maj frigav sju soldater som dömts för att dödat royingyer och bränt deras byar.


PODD: Därför vill en miljon människor storma Area 51

Aftonbladet Daily tittar närmare på ett Facebookupprop som samlat en miljon människor, med syftet att storma den mytomspunna flygbasen Area 51 – eftersom de tror att amerikanska myndigheter gömmer utomjordingar där.
Lyssna:  iTunes (iPhone)  Acast  Spotify

Publicerad:

LÄS VIDARE