Sexhandelsdomen överklagas av åklagaren

Publicerad 2020-03-25

Uppsala tingsrätt dömde de båda männen till fängelse och utvisning.

På onsdagen föll domen i Uppsala tingsrätt mot de två män som stod åtalade för sexhandel.

Men trots att de båda männen döms till fängelse och utvisning väljer åklagaren nu att överklaga domen.

– Tingsrätten har uppenbarligen inte tagit hänsyn till kvinnornas utsatthet, säger kammaråklagare Victoria Engelkes.

Männen, som är rumänska medborgare och båda i 25-års åldern, döms för koppleri till fängelse i ett år och åtta månader efter att ha legat bakom sexhandeln där flera kvinnor har utnyttjats.

Tingsrätten, som också dömer de båda männen till utvisning i fem år, valde därmed inte att gå på åklagarens yrkande om grovt koppleri och minst fyra års fängelse.

– Det är uppenbart att tingsrätten har gjort en annan bedömning. Enligt min mening borde straffet ha varit högre, säger kammaråklagare Victoria Engelkes.

Varför tycker du att straffet blev för lågt?
– Tingsrätten har uppenbarligen inte tagit hänsyn till kvinnornas utsatthet, hur deras liv ser ut hemma i Rumänien och de få valmöjligheter som man har att försörja sig, säger Victoria Engelkes och fortsätter.

– Samtidigt menar man att målsägande inte är trovärdiga. Men de har inte tagit i beaktning att de här tjejerna förmodligen är och var väldigt rädda, en av dem satt till exempel och skakade av rädsla under rättegången.

Tar upp en liknande dom i Västmanland

Enligt Victoria Engelkes är fallet med de båda rumänska männen i Uppsala snarlikt ett fall i Västmanland.

– I det fallet i Västmanland blev domen tre år och sex månader, och det finns väldigt många likheter med det här fallet. Skillnaden där var att domen blev grovt koppleri, och alltså ett högre straff.

Kommer ni att överklaga?
– Ja, vi har bestämt oss för att överklaga domen.

ANNONS