Pride i Helsingborg hotat: ”Finns ett motstånd”

Av: Aftonbladet

Publicerad:
Uppdaterad:
Arkivbild.
Foto: Vadim Ghirda / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Arkivbild.

I år kan bli sista gången som Pride i Helsingborg arrangeras. Orsaken är ett allt större motstånd mot festivalen – från bland annat politiker, skriver SVT.

Över 2000 personer brukar delta i Helsingborg Pride, som de senaste åren pågått flera dagar i rad för att avslutas med ett paradtåget genom stadens gator.

Men årets Pridefestival som börjar 29 juni kan bli den sista. Arrangörerna upplever inte längre att de har stadens eller politikernas stöd för att fortsätta sitt arbete:

– Med allt motstånd som finns och när stödet minskar och man blir ifrågasatt hela tiden så orkar man inte hur länge som helst, säger Lisa Säthil, ordförande i RFSL i Helsingborg.

När arrangörerna förra året förbjöd politiska loggor i tåget – vilket de kommer att göra i år också, valde många politiker att inte delta.

– Vi tänker att man inte kan inkludera genom att exkludera, säger Max Hartler, ordförande för HBT-Liberaler i Syd, till Helsingborgs dagblad.

Kuddar skars sönder

En annan händelse eldade sedan på irritationen: När 10 regnbågskuddar som placerats i Stadsparken skars sönder och ett elskåp saboterades upplevde arrangörerna att de saknade ett politiskt stöd i kampen mot de grupper som kommit för att sabotera. På sin hemsida skrev de bland annat:

”Det här är ett sätt att försöka hota oss till tystnad, ett sätt att begränsa HBTQ-personers utrymme i Helsingborg.”

Publicerad:

LÄS VIDARE