Här klampar älgen in – svalkar sig i dammen

Publicerad:

NYHETER

Den svenska sommaren är här! Och nu måste både människor och djur se till att hålla huvudet kallt. Det gäller även skogens konung som under tisdagseftermiddagen besökte familjen Rudhes trädgårdsdamm för att svalka sig.

Maine Rudhe, från Västervik, menar själv att tisdagens älgmöte inte var särskilt märkvärdigt. Men det är knappast alla som får återkommande besök av älgar i sin trädgårdsdamm.

– Vi satt där på vår uteplats och när vi tittade upp så stod där plötsligt en ung älgtjur och drack ur dammen. Sedan gick han ner i dammen och la sig tillrätta där, det var det som var lite unikt, säger Maine Rudhe som fångade älgmötet på film.

Fjolårskalven behövde helt enkelt svalka sig, något som SVT Småland rapporterat om tidigare.

1 av 2 | Foto: Maine Rudhe
Bara tio meter från parets uteplats visade älgen upp sig.

Dammen är snackis bland älgar

Parets uteplats ligger bara tio meter från dammen som lockat älgar även tidigare år. I fjol var en älgko på plats för att svalka sig. Med sig hade hon sina två kalvar.

– Nu fick jag en känsla av att den här lilla älgtjuren var bebis förra sommaren och att mamman visat honom den här dammen, säger Maine Rudhe.

”Väldigt roligt”

Eftersom Östersjön består av bräckt vatten så fungerar Rudhes trädgårdsdamm som en naturligt vattenkälla. Kanske får paret vänja sig vid återkommande älgbesök om somrarna.

– Ja, det är inte alls dumt. De äter ju upp växter som man vill ha kvar trots att de har hela skogen full med mat, men det är inte så mycket man kan göra åt det.

– Vissa är ju lite rädda för vilda djur, och man ska ha respekt, men vi tycker ändå att det är väldigt roligt att de kommer, säger Maine Rudhe.

Publicerad:

LÄS VIDARE