Unga vuxna

Unga tjejer utnyttjas som au pairer

Kalla fakta granskar: Svenskar lockas med äventyr i USA

Av: 

Maria-Elena Zelaya

NYHETER

Unga svenska tjejer lockas med äventyr och kulturellt utbyte i USA som au pairer. Men i stället utnyttjas flera av dem som billig arbetskraft, enligt en granskning av TV4:s ”Kalla fakta”.

– Familjen ville ha någon som skulle göra deras skitjobb. Man skulle ju vara en slav, inte en au pair, skriver en person till programmet.

Det svenska företaget Cultural Care är en av världens största au pair-organisationer. Tanken är att unga svenskar åker till värdfamiljer i USA för att ta hand om deras barn, lära sig om deras kultur och på sin fritid uppleva ett äventyr i landet. Om en au pair stöter på problem ska organisationen finnas där för att hjälpa till.

Men det som marknadsförs som ett kulturellt utbyte visar sig i Kalla faktas granskning många gånger vara ett utnyttjande av de ungas arbetskraft, för en billig peng.

För 20-åriga Amalia innebär au pair-jobbet en mardröm.

101 vittnesmål

För 20-åriga Amalia innebar au pair-jobbet i USA en mardröm där värdfamiljens attityd successivt bröt ner hennes självförtroende.

– Jag trodde inte att det var Cultural Cares fel, jag trodde inte att det var familjens fel, till en början. Utan jag trodde att det var fel på mig, att jag inte var tillräcklig, att jag inte var älskvärd, att jag var en jobbig liten bortskämd snorunge som inte kunde hantera verkligheten. Men sen började jag väl också som sagt till slut förstå att det var nog inte riktigt läget, säger hon till programmet.

En gång i veckan kallades Amalia till möte där värdfamiljen gick igenom vilka fel hon gjort. Hon upplevde inte att hon fick någon uppbackning av organisationen.

Kalla fakta har varit i kontakt med 101 unga svenska tjejer som vittnar om övergrepp från värdfamiljer, kameraövervakning och brist på stöd från organisationen. Flera berättar även om överträdelser som utebliven ersättning, otillåten övertid och bristfällig bakgrundskontroll av värdfamiljer.

”Jobbade 11–12 timmar varje dag”

I ett mejl till programmet skriver organisationen bland annat att de har en nyanserad marknadsföring, att de följer amerikanska myndigheters regelverk och har nolltolerans mot sexuella övergrepp. De skriver även att de förbereder alla au pairer inför resan.

Flera unga tjejer har tagit kontakt med Kalla fakta och berättat om hur de tvingats till annat arbete än att, som avtalat, passa värdfamiljernass barn. I stället har flera tvingats till hårt arbete i hemmen.

– Jag jobbade 11–12 timmar varje dag och det var mycket i värdfamiljens ansökan som inte stämde. Jag tog upp det med Cultural Care och då sa de att ”vi ansvarar inte för hur våra värdfamiljer är på plats”, skriver en tjej till programmet.

”Var livrädd hela tiden”

– Min värdpappa blev mer obehaglig och aggressiv för varje dag som gick. Hade jag blivit lämnat ensam med honom vet jag inte vad han hade gjort, så jag var livrädd hela tiden, skriver en annan.

En studie om hur au pairer i USA utnyttjas som olaglig arbetskraft, där bland annat den svenska organisationen ingick, visade på många brister, enligt Janie Chuang, professorn bakom studien. Bland annat upptäckte hon flera kryphål i anställningsavtalen som gör det möjligt för organisationen att utnyttja de unga utan att Cultural Care själva blir ansvariga.

Kalla faktas program ”Barnflickorna” sänds på tisdag 18 juni 2019 på TV4.

ANNONS EXTERN LÄNK

Kickstarta hösten hos MEDS – fina kampanjer på allt du behöver här!

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

Karina, 20, blev styckmördad i Boston

ÄMNEN I ARTIKELN

Unga vuxna

USA

Barn & unga

Kalla fakta

TV4

AB Voice