55-åring döms till 16 års fängelse för giftmord i Norrtälje

Av: John Granlund

Publicerad:
Uppdaterad:

Den 55-åriga ”Kulturkvinnan” mördade sin sambo med cyanid.

Det slår Norrtälje tingsrätt fast i dag och dömer henne till 16 års fängelse.

”Det är ställt utom rimligt tvivel att hon berövat XX livet genom att förgifta honom”, skriver rätten i domen.

Domen mot den 55-åriga kvinnan blev offentlig klockan 13.30 på måndagen. Enligt tingsrätten döms kvinnan till 16 års fängelse för giftmordet på en guldsmed i 55-årsåldern i februari 2018.

Själv har hon nekat till brott genom hela processen.

I domen skriver rätten att det saknas direkt bevisning i form av exempelvis ögonvittnen, dna eller fingeravtryck. I domen konstateras dock att det utifrån åklagarens utredning är ”orimligt att någon annan begått brottet” än den 55-åriga kvinnan.

Av domen framgår vidare att den 55-åriga kvinnan var den enda som var på plats vid händelsen samt att hon hade tillgång till guldsmedens butik och därmed den cyanid han förvarade där för sitt arbete.

Mejlade släkting

Rätten skriver vidare att 55-åringen lämnat motstridiga uppgifter. Bland annat har hon sagt att han var ”mycket berusad” under dagen och kvällen men enligt obduktionen hade han bara 0,47 promille alkohol i blodet.

Man tar också fasta på att hon mejlat en släkting på natten och skrivit att guldsmeden dött ”exakt åtta timmar tidigare” vilket ger en tidigare dödstid än vad hon senare uppgett. Detta skulle också, enligt rättens resonemang, innebära att 55-åringen vetat om att guldsmeden legat död flera timmar innan hon kallade på hjälp.

Enligt domen är motivet till giftmordet inte klarlagt men man nämner att det kan vara båda ekonomiskt och har sin grund i problem i förhållandet mellan 55-åringen och guldsmeden. Den ekonomiska vinningen ska enligt domen ha varit ”begränsad” men kvinnan ska ha försökt sälja en butikslokal i centrala Stockholm vilket rätten nämner som ett möjligt motiv.

Kvinnan döms också för grov stöld riktat gentemot en annan ex-partner samt flera fall av stöld och grov stöld riktat mot guldsmeden.

”Är jättebedrövad”

Kvinnans advokat Björn Hurtig säger att han kommer att överklaga domen.

– Det är klart att det är en besvikelse att de fäller henne för mord. Jag tycker att det är ganska magra domskäl och analysen som man gör är ganska mager. Det som också gör mig konfunderad är att man i domen vid flera tillfällen skriver att ”den misstänkte inte har bevisat” olika påståenden. Det här är ju en brottmålsdom där den tilltalade helt saknar bevisbörda, säger han.

Hur mår din klient?

– Hon är jättebedrövad.

1 av 7 | Foto: Robin Lorentz-Allard
”Kulturkvinnan” döms för att ha giftmördat sin sambo.

Dödsfallet betraktades inledningsvis som naturligt – som någon form av hjärtattack – men när guldsmedens anhöriga blev misstänksamma kontaktade de försäkringsbolaget If, som bistod med att få till stånd en andra screening av guldsmedens blod som sparats efter obduktionen.

Cyanid i blodet

I blodet påträffades höga halter av det högpotenta giftet cyanid.

Efter resultatet inleddes en mordutredning av polisen som ledde fram till att den 55-åriga kvinnan häktades i oktober 2018.

I slutet av april blev utredningen klar och åklagaren väckte åtal där 55-åringen anklagas för mord och grov stöld. Inför huvudförhandlingen beskrev åklagaren Madeleine Pettersson bevisningen som består av omständigheter kring hur 55-åringen agerat före, under och efter dödskvällen men ingen teknisk bevisning som knyter henne till mordet.

– Det är ett indiciemål men det är är många omständigheter som pekar på henne, har Madeleine Pettersson tidigare sagt till Aftonbladet.

Publicerad:

LÄS VIDARE