Grannen låg död i över tre år: ”Ibland har jag tittat in genom brevlådan”

Av: Johanna Rapp

Publicerad:
Uppdaterad:

I över tre år hade mannen i 80-årsåldern legat död i sin lägenhet på Södermalm, med en lampa tänd och radion på.

Först efter larm från grannar hittades mannen.

– Vi har pratat ibland om vart han kan ha tagit vägen. Det känns så hemskt att veta att han har legat där, säger en granne.

Välklädd. Tystlåten. Ensam.

Så beskrivs mannen i 80-årsåldern som hittades avliden i sin hyreslägenhet på Södermalm i Stockholm.

Han tros ha legat död i över tre års tid.

Enligt Skatteverket saknade mannen, som kom till Sverige i mitten på 60-talet, nära anhöriga och sedan i alla fall 80-talet bodde mannen på Södermalm, majoriteten av åren i den lägenhet han nu hittades död.

– Han var pensionär och brukade gå ut och promenera på dagarna. Men jag tror att han var blyg, för han sa aldrig särskilt mycket, säger en granne.

1 av 2 | Foto: TT
Genrebild.

”Tittat genom brevlådan”

Grannen berättar att hon och andra grannar pratat om vart mannen kunde ha tagit vägen: hade han ha flyttat utomlands eller befann han sig på sjukhus?

– Ibland har jag tittat in genom brevlådan och sett att det har legat post därinne. Det känns fruktansvärt att nu veta att han har legat död där.

Till slut pratade en annan granne med fastighetsskötaren och frågade om denne visste vad som hänt mannen.

Under måndagskvällen hittade polisen den döde mannen i hans lägenhet. Enligt polisen är det bland annat genom datum på post och tidningar man kunnat avgöra ungefär hur länge mannen legat död. Räkningarna ska mannen ha haft på autogiro.

”Säger en hel del om samhället”

Viktor Adolphson på Södermalmspolisen uppmärksammade händelsen på Twitter och hur en människa kan ligga död så länge, saknad av ingen.

– Det säger en hel del om samhället. Att man kan gå så under radarn och inte ha någon som undrar var man är. Och att man är så ensam, säger Viktor Adolphson.

En granne till mannen säger att det är hemskt att han legat död så länge.

– Jag tänker att vi måste prata om ensamheten.

Publicerad:

LÄS VIDARE