Brand i centrala Stockholm

Uppdaterad 2023-01-09 | Publicerad 2023-01-08

Kaos mötte räddningstjänsten vid en brand i ett flerfamiljhus i centrala Stockholm.

Människor hade hoppat från balkongerna för att undgå röken och låg skadade på gatan.

Sju personer har tagits till sjukhus, varav fem är allvarligt skadade.

14.29 fick SOS larm om en brand i ett flerfamiljshus i Vasastan i centrala Stockholm. Flera boende i området hörde av sig till Aftonbladet och vittnade om branden. Det var rök över hela gatan, från marken upp mot hustaken.

– Det ryker väldigt mycket från taket och brandkåren är på plats. Helvete vad det brinner, sa en boende i närheten som Aftonbladet talade med precis efter att branden brutit ut.

Kaotiska scener

Det var kaotiska scener som mötte räddningstjänsten när de kom till platsen och bilder visar hur brandkåren var tvungen att evakuera boende genom balkongerna.

– Det var väldigt kraftig rök, även ute på gatan. Det var människor som har hoppat och även skadade som låg ute på gatan, säger Johan Szymanski, räddningsledare på plats för räddningstjänsten.

Säkrade att ingen var kvar kvar

Efter att branden släckts arbetade räddningstjänsten för att säkra att ingen var kvar inne i röken. Man startade i lägenheterna högst upp och arbetade sig nedåt.

– Vi går runt i fastigheten och bryter upp dörrar just nu för att säkra att ingen kvar i rökmiljö, sa Henrik Jynnesjö, ledningsbefäl på räddningstjänsten.

Flera skadade

Enligt Annika Folcker, pressansvarig på Region Stockholm är sju förda till sjukhus, varav fem är allvarligt skadade. Men vilka skador och om de är livshotade kan hon inte uttala sig om.

– Jag kan inte uttala mig om specifika skador här, men generellt efter en brand handlar det om rök och brandskador.

Förutom dem som förts till sjukhus har ett tiotal personer undersökts och fått behandling på plats, men inte behövt uppsöka vidare vård.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska nationella insatsstyrkans och piketens särskilt utbildade sjukvårdare ha kallats till platsen för att bistå i räddningsarbetet och kvarteren runt Vanadislunden spärrades av. Men det är ännu för tidigt att säga hur branden uppstått.

– Branden ska vara begränsad till en lägenhet och ska inte ha spridit sig, men de vet inte orsaken än, säger Johan Szymanski.

Utreds av polisen

Polisen har inlett förundersökning angående grov allmänfarlig vårdslöshet och grovt vållande till kroppsskada. Kriminaltekniker kommer undersöka platsen så snart som möjligt.

– Förundersökning är inledd och vi ska undersöka brandorsak och så vidare (...) Vi har hört lite olika tankar om vad det skulle kunna vara som har startat den här branden, men det vill jag inte uttala mig om just nu utan våra tekniker får göra en bedömning, säger Peter Matilainen, insatschef på polisen.

LÄS VIDARE

Följ ämnen i artikeln