Grönsaksbristen riskerar fortsätta i månader

Grönsakshandlare: Ät rotfrukter i stället

Publicerad 2017-02-01

Mängder av ruttna grödor dras upp ur marken i Sydeuropa efter den svåra kylan och kraftiga regnet – och i grönsaksdiskarna är det glest.

Det resulterar i ”larvigt” dyra priser för svenska konsumenter, enligt grossisthandlaren Benny Örtbrant.

– Jag vågar inte säga när detta kommer att vara över, säger han.

Priset på isbergssallad varierar just nu mellan 60 och 90 kronor kilot hos de stora svenska livsmedelskedjorna. Det är mer än det dubbla priset mot normalt. På vissa håll är butikshyllorna helt tomma, och grönsaker som paprika, rucola, aubergine, babyspenat och zucchini har för årstiden också ett ovanligt högt pris.

Konsumenter informeras om varför via skyltar uppsatta i kaféer, restauranger och mataffärer runt om i landet. Orsaken är att de länder som under vinterhalvåret förser större delen av Europa med färska grönsaker har drabbats av snö, kyla och rejält med regn, som Aftonbladet tidigare berättat om.

Läget ”svårt och komplicerat”

Nu ger flera grossisthandlare samma besked: grönsaksbristen kommer att pågå ett bra tag till, kanske så långt som fram till i mars när den så kallade Spaniensäsongen tar slut.

– Läget är fortfarande svårt och komplicerat. Många skördar är så pass förstörda att det dröjer innan de är klara. Det kommer fortsätta vara en del tomma hyllor och fortfarande relativt höga priser på vissa produkter, säger Patrik Rilby på Fruktimporten.

Han poängterar att prognoserna är osäkra och kan variera beroende på om grönsakerna odlas i växthus eller är frilandsodlade.

– Salladsblandningar som är väldigt populära och odlas i växthus ser vi en ljusning för inom några veckor, säger Patrik Rilby.

Svårt plantera nytt i förstörd mark

I södra Italien och Spanien – men även Grekland, Marocko och Tunisien – är det svåra tider för grönsaksproducenterna som drar upp stora mängder ruttna grönsaker ur marken.

– 40 procent av det de plockar upp är bara att slänga, säger Benny Örtbrant, marknadschef vid grossisthandlaren Grönsakshallen Sorunda som säljer till restauranger.

Och att plantera nya grödor är inte enkelt i den nu försämrade marken.

– I många av områdena går det inte sätta nya sticklingar eller fröer. Det innebär att en skörd kan ligga åtta veckor bort, säger Jonas Andersson, chef på Ica Frukt & Grönt i Helsingborg.

”Vi kommer inte att gå hungriga”

Det är mycket ovanligt att det råder så här kraftig brist på grönsaker.

– Jag har jobbat med detta i 30 år och inte sett något liknande, säger Patrik Rilby.

Grossisthandlare är förvånade över de höga priserna.

– De är larvigt höga. Jag vågar inte säga när detta kommer att vara över, säger Benny Örtbrant.

Patrik Rilby tror att bristen gör att konsumenter i större grad får mätta sig med hjälp av grönsaker som egentligen har säsong vintertid – rotfrukten.

– Jadå, det finns fina svenska rotfrukter att äta och vi kommer inte att gå hungriga, säger han.