Detta är gisslantagarna – dömda för mord

Uppdaterad 2021-07-22 | Publicerad 2021-07-21

Två kriminalvårdare togs som gisslan av två fångar på Hällbyanstalten utanför Eskilstuna.

Gärningsmännen är Isak Dewit, 30, och Haned Mahamed Abdullahi, 24, enligt Aftonbladets uppgifter.

Båda är dömda för mord.

Isak Dewit dömdes till 18 års fängelse för att tillsammans med en medbrottslig ha mördat en familjefar i Göteborg 2016. Motivet var oklart, men offret ska inte ha haft någon koppling till den kriminella miljön.

Isak Dewit och hans medbrottsling sköt pappan till döds i närheten av Sjumilaskolan i Biskopsgården, skriver Expressen. Polisens tekniska undersökning kunde slå fast att han mördats med 15 skott. Skotten avlossades från en pistol och en kulspruta.

Ett av vittnena i rättegången berättar hur hon mött två män strax efter att hon hört skott avlossas, den ena maskerad och bärandes en pistol i handen.

Dådet var inte det första i Isak Dewits kriminella bana. Han är även tidigare dömd för grovt vapenbrott, narkotikabrott och en rad andra mindre brott.

Skyldig till brutalt knivmord

Den andre gisslantagaren är den 24-åringe Haned Mahamed Abdullahi.

Han dömdes för mord efter att brutalt ha knivmördat en 25-årig man på en fest i Skellefteå 2019.

Offret, en 25-årig man hittades död i sin lägenhet. Lägenheten var helt uppochnervänd och fylld av blodspår när polisen kom till platsen.

Abdullahi dömdes av Skellefteå tingsrätt till 18 års fängelse och utvisning. I domen fastslogs att 25-åringen mördats med ett tjugotal djupa knivhugg. Dessutom ska Abdullahi ska ha tilldelat flera knytnävsslag och slag med en stång mot offrets huvud och kropp.

”Haned Mahamed Abdullahi begick gärningen med uppsåt” slog rätten fast.