Nationalpark på världsarvslista trots varning

TT-AFP

Publicerad 2021-07-27

Skogsnationalparken Kaeng Krachan i Thailand har lagts till på FN-organet Unescos världsarvslista. I nationalparken finns en stor biologisk mångfald, bland annat finns den sällsynta siamesiska krokodilen där. Arkivbild.

En skogsnationalpark i Thailand, Kaeng Krachan nära gränsen till Myanmar, har lagts till på FN-organet Unescos världsarvslista.

Beslutet fattades trots att FN:s egna experter varnat för kränkningar mot ursprungsbefolkningen karenfolkets rättigheter i området.

I nationalparken finns en stor biologisk mångfald, bland annat finns den sällsynta siamesiska krokodilen där. Men där bor också en karenfolket, som länge har anklagat den thailändska regeringen för att driva dem från deras land med våld och trakasserier.

FN:s experter uppmanade förra veckan Unesco att avvakta med ett beslut om nationalparken för att oberoende observatörer först skulle kunna besöka området och folkets anklagelser utretts.

Thailand har arbetat i flera år för att området ska tas upp på världsarvslistan. 2016 togs det inte upp på listan på grund av frågor kring bristande mänskliga rättigheter.