Klimatexperten chattade med Aftonbladets läsare

Uppdaterad 2021-08-11 | Publicerad 2021-08-10

Frida Hylander, klimatpsykolog

I sommar har rapporterna om brandkaos, översvämningar och värmerekord avlöst varandra.

Men hur ska man förhålla sig till larmen?

Måste man börja äta vegetariskt nu? Går det att resa utan att få dåligt samvete? Och vilka är de fyra viktigaste vanorna du kan ändra på själv?

VI lät Aftonbladets läsare ställa sina frågor till klimatpsykologen Frida Hylander. Läs chatten här!

Följ ämnen

Vad kan jag göra för att minska min klimatpåverkan? Ställ dina frågor till klimatpsykologen Frida Hylander.

  • Frida Hylander
    10 aug 2021

    Jag vet att det är jättemånga inlägg kvar som jag inte hunnit svara på, men nu är klockan snart 22.15 och det är dags att säga tack och godnatt från mig. Tack alla som skrivit! /Frida

  • 10 aug 2021

    Jag tänker säkert 70% av min vakna tid på detta och oroar mig varje gång det regnar eller snöar att det inte ska sluta/leda till katastrof. Känns som världen är otroligt otrygg. Hur balanserar man rädslan och vart kan man läsa på för att bli mindre orolig? Känns som jag vill ha en klimatforskare i min närhet hela dagarna för att kunna leva utan oro, det känns som apokalypsen är här.

    Fatima

    Usch ja, det kan verkligen kännas så himla tungt! Jag tror att det är viktigt att tillåta sig att då och då ta paus från att läsa om klimatet och tänka på klimatet, att påminna sig om andra saker som också är viktiga i livet. Vi kommer leva med klimatkrisen under resten av våra liv, och då gäller det verkligen att hitta ett långsiktigt hållbart förhållningssätt. Sen är det verkligen så viktigt att försöka hitta sammanhang med andra som också är engagerade i klimatfrågan, både för att få dela sina känslor och få stöd, men också för att gemensamt skapa möjlighet att agera för storskalig förändring.

    Frida Hylander
  • 10 aug 2021

    Ingen människa orkar tänka på klimatet varje dag ☹️

    Gunilla

    Jag orkar ;)

    Frida Hylander
  • 10 aug 2021

    Måste man ha klimatångest? Många i min närhet har det, men jag känner inte så mycket för klimatet, är det fel?

    Magnus

    Nej, det är inte fel vare sig att känna mycket eller att känna lite för klimatet. Det som spelar absolut mest roll är vad vi GÖR och att vi alla hjälps åt att bidra. Men om man har mycket klimatångest kan man också behöva ta hand om sina känslor för att kunna eller orka agera.

    Frida Hylander
  • 10 aug 2021

    Har sån otrolig ångest över detta. Känns svårt veta hur man kan förbereda sig. Är någon plats bättre att leva på framöver?Kan man veta att vi inte kommer drabbas av ännu värre scenarion än de som spås nu i närmare tid?

    Anna

    Man kan säga att det väldigt mycket är upp till vad vi gör det närmsta decenniet som kommer att avgöra hur det kommer att vara att leva på jorden framöver. Men det är också så att om vissa delar blir mer obeboeliga så kommer alltfler människor att behöva migrera - så oavsett var man befinner sig på jorden kommer man att märka av konsekvenserna av klimatkrisen. Det är en anledning till att det är så viktigt att vi alla är med och agerar!

    Frida Hylander