Sanije mördades – kommuner kritiseras för att ex-maken kunde hitta henne

Uppdaterad 2022-03-30 | Publicerad 2022-03-29

Sanije Dubrani, 44, skulle träffa sina familjehemsplacerade barn när hennes ex-make högg henne till döds i en gångtunnel.

Nu riktar IVO skarp kritik mot Motala och Tranås kommun.

Trots att det var känt att Sanije var livrädd för exet som hotat henne planerades hans och hennes besök med barnen in på samma plats, med bara en timmes mellanrum.

Klockan var strax innan elva på förmiddagen den 15 april i fjol och niobarnsmamman Sanije skulle träffa sina familjehemsplacerade barn i ett friluftsområde i Linköping.

I sin ena hand höll hon en påse med leksaker som hon såg fram emot att ge barnen.

Men i magen hade hon en knut av oro.

– Hon hade en dålig känsla inför besöket. Hon var rädd för att något kunde hända eller att hon skulle stöta på exmannen, hon liksom bara kände på sig det, säger väninnan.

Sanije höggs till döds vid resecentrum i Linköping.

Sanije hann gå några steg i gångtunneln vid Linköpings centralstation när exmaken, 40-årige Dulijano Saciri, dök upp och attackerade henne med en kniv.

Han högg henne ett 40-tal gånger innan han till slut tog upp sin telefon och fotade hennes livlösa kropp.

Efter mordet startade en debatt – hur kunde Socialtjänsten boka in Sanije och ex-maken för umgängesbesök med barnen i samma stad, samma dag?

Utredningar som gjordes innan mordet av Sanijes situation visar hur hon utsattes för mycket våld i när hon levde med maken och hur hon fortsatt fruktade för sitt liv även efter att de skiljt sig 2015.

I flera omgångar ansökte hon om, och beviljades, skyddade personuppgifter och skyddat boende.

”Jag har känt mig otrygg sedan vi skiljde oss”, skrev hon i sin senaste ansökan.

Sms-konversationer mellan Sanije och ex-maken visar hur han ofta hotade henne och kallade henne för hora och andra tillmälen.

För släktingar ska han berättat att han planerade att mörda henne.

Trots detta skulle Sanije och Dulijano Saciris besök med barnen överlappa varandra dagen för mordet.

IVO, inspektionen för vård och omsorg har sedan mordet på Sanije granskat Socialnämndens hantering av hennes ärende. I sitt beslut som avkunnades idag är deras kritik mot Tranås kommun, men framförallt mot Motala kommuns, svidande.

– Ja det här är ett skarpt och kraftfullt beslut. Vi anser särskilt att de här kommunerna, trots att de haft kännedom om våldshistoriken i ärendet och även vetat om mammans rädsla, inte beaktat de omständigheterna när man bokade in umgänget, säger Erik Kangeryd, chef på för socialtjänstenhet 1 på IVO:s avdelning sydöst.

Dulijano Saciri, 40, döms till livstid för mordet på Sanije Dubrani.

Vid en tingsrättsförhandling om umgänge kort tid innan mordet hörde en socialsekreterare ex-maken uttrycka ”ett subtilt hot” mot Sanije.

Socialtjänsten ska även ha känt till det långvariga våldet mot Sanije och även händelser i närtid som hade polisanmälts. Niobarnsmamman ska även, flera gånger tidigare, ha vädjat till dem om att slippa träffa exmaken tillsammans med barnen för att hon var så rädd.

Men ingen riskanalys gjordes inför besöket den 15 april enligt IVO.

– Vi anser att de här kommunerna behöver jobba mycket mer intensivt med våldsföreskriften och se till att tillämpa den och implementerar den. Sen har vi också pekat på vikten av att väga in barnrättsperspektivet, även där han man brustit genom att inte titta på konsekvenserna som vissa beslut haft för barnen, säger Erik Kangeryd.

– Jag tror att fler kommuner har arbete att göra med just våldsföreskrifterna och barnrättsperspektivet.

I oktober dömdes Dulijano Saciri till livstids fängelse och utvisning för mordet på Sanije och för grovt olaga hot mot en man som försökte avvärja det dödliga angreppet. 

Linköpings tingsrätt liknade i sin dom mordet med en avrättning.

Själv har Dulijano Saciri sagt sig ha varit påverkad av röster men en rättspsykiatrisk utredning visade att han inte lider eller led av en allvarlig psykisk störning.

Senast den 11 maj måste Motala och Tranås kommun återkomma till IVO med en handlingsplan på det som hände Sanije inte ska hända igen.