Desperata sökandet efter Beata – försvunnen i 12 dagar

Stort engagemang från privatpersoner

Publicerad 2021-10-06

I snart två veckor har Beata Ratzman, 32, varit spårlöst försvunnen.

Hundratals personer har engagerat sig i fallet och flera sökinsatser har gjorts. Men flera frivilliga vill att mer görs för att hitta henne.

– Dagarna går och tiden rinner iväg, säger frivilliga Zara Nilsson.

32-åriga Beata Ratzman försvann den 24 september i Malmö.

Enligt uppgifter till Aftonbladet sågs hon gå in i sin makes bil, en silverfärgad Suzuki, modell Vitara, från år 2002 vid 17-tiden på fredagskvällen.

Sedan dess har hon varit spårlöst försvunnen.

Samma kväll som hon anmäldes försvunnen greps maken, misstänkt för människorov. Han sitter nu häktad, på sannolika skäl misstänkt för brottet.

Något han nekar till.

Flera sökinsatser har gjorts efter Beata, som så sent som i augusti ansökte om kontaktförbud gentemot maken, vilket avslogs.

Hundratals engagerade

För drygt en vecka sedan meddelade polisen att de avslutar sina aktiva sökinsatser, bland annat de kring ett rekreationsområde i Käglinge och kring Sofiedals golfklubb.

Dock har frivilliga fortsatt att söka.

Så sent som i helgen samlades ett 80-tal personer för att söka i områden där polisen tidigare sökt och nya sökningar planeras framöver.

En av dem som är engagerad i Beatas fall är Zara Nilsson. Hon har även startat en insamling till Beatas familj som hon hoppas kunna överlämna inom kort.

– Eftersom jag pratar polska så har jag haft kontakt med Beatas familj, däribland hennes mamma som nu befinner sig i Sverige.

Zara berättar att hundratals människor har hört av sig och vill hjälpa till.

– Engagemanget kring detta är jättestort, vilket de anhöriga är väldigt tacksamma för. Tidigare skrevs det jättemycket men så fort räddningsinsatsen avslutades så dog det ut lite grann. Vi behöver verkligen all hjälp vi kan få, och hoppas att så många som möjligt ska vilja hjälpa till.

– För dagar går och tiden rinner iväg, konstaterar hon.

Beata Ratzman.

”Går inte att ignorera”

Även Melanie Brolin, som bor bara några hundra meter från golfbanan där sökandet har pågått, säger att det var en självklarhet att engagera sig.

– De första nätterna låg jag sömnlös och hörde ljudet från helikoptern som var uppe i luften och letade dygnet runt. Detta har tagit hårt på hela Oxie, det kom så nära. Detta är en fruktansvärd situation för familjen och vi vill verkligen göra allt vi kan för att hjälpa dem.

Även hon önskar att medierna ska fortsätta att rapportera om Beatas försvinnande och att fler ska ansluta sig till de kommande sökinsatserna.

– Vi är långt ifrån tillräckligt med folk för att kunna göra en ordentlig skallgång. För det krävs det några hundra personer för att kunna täcka ett större område.

– Det finns barn i detta som saknar sin mamma. Det går inte bara att ignorera.

Åklagaren: Intensiv utredning

Aftonbladet har varit i kontakt med kammaråklagare Kristina Amilon som är fåordig med hänvisning till förundersökningssekretessen. Men hon säger att polisen har en stor grupp som bedriver en aktiv och intensiv förundersökning..

– Brottsrubriceringen har inte förändrats utan det är fortfarande misstänkt människorov och vi har en person som är misstänkt för detta på sannolika skäl. Den 12 oktober ska jag ställning till om jag fortsatt ska begära honom häktad och som det ser ut nu så kommer jag att gå in med en sådan begäran.

Även på frågan om den handväska som hittats nära en bensinmack i Ystad förra söndagen ingår i utredningen hänvisar åklagaren till förundersökningssekretess.

ANNONS