Juno Bloms snabba svar: Åker inte ur riksdagen

Uppdaterad 2022-04-09 | Publicerad 2022-04-08

Beskedet om att Nyamko Sabuni lämnar partiledarposten fick Liberalerna att hålla tre pressträffar på två timmar.

En fråga om beslutet fattades för att undvika att åka ut ur riksdagen fick partisekreterare Juno Blom att bita ifrån.

– Vet du om en sak – vi åker inte ut ur riksdagen!

Nyheten att Nyamko Sabuni lämnar posten som Liberalernas partiledare slog ned som en blixt från en klar himmel under fredagen.

På två timmar höll Liberalerna pressträffar på löpande band inne i riksdagens pressrum. 45 minuter efter att Nyamko Sabuni meddelat sitt beslut – utan att svara på några frågor – klev partisekreteraren Juno Blom och valberedningens ordförande Lars Persson Skandevall upp på podiet.

Juno Blom försvarade Nyamko Sabunis beslut och passade på att hylla henne som politiker och ledare.

– Nyamko Sabuni har beslutat sig för att partiet behöver en nystart, en chans att växa så att det kan påverka samhället i den riktning det behöver växa.

Fattades under torsdagen

Enligt flera liberaler var beskedet oväntat. Under pressträffen fick Juno Blom flera frågor från journalisterna om varför det kom just nu. Nyamko Sabuni ska ha meddelat partiet sitt beslut en timme innan pressträffen.

Juno Blom och valberedningens ordförande Lars Persson Skandevall

Till Aftonbladet uppger en källa i Sabunis närmsta krets att beslutet var väl övervägt, men hållits hemligt inom en mindre krets. Enligt Blom var beslutet något som hon och Nyamko Sabuni fattade tillsammans under torsdagen, efter reflekterande.

– När man väl fattat beslutet så är det viktigt att det sker direkt, så att Johan (Pehrson, ny L-ledare, reds. anm) får en chans att sätta sig in i sin roll, sa Juno Blom.

Riskerar att falla ur riksdagen

Tidigare i veckan gjorde Sabuni en uppmärksammad och kritiserad intervju där hon sa att hon kan fly till Norge om kriget kommer. Den har ingenting med beslutet att göra, enligt Blom som säger att det inte heller funnits någon press från partiet att fatta om avgångsbeslutet.

Liberalerna befinner sig i ett krisläge med bara 2,4 procent av väljarstödet i Aftonbladet/Demoskops mätning. Alltså långt från de 4 procent som krävs för att hålla sig kvar i Riksdagen.

På frågan om de två gjorde bedömningen att partiet hade åkt ut ur riksdagen i höst om de suttit kvar kom svaret från Blom snabbt.

– Vet du om en sak – vi kommer inte åka ur riksdagen, sa hon med ett skarpt leende innan hon lämnade podiet.