Zelenskyj: Ryssland har blivit en terrorstat

Publicerad 2022-06-29

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj under ett tidigare tal i sociala medier. Arkivbild.

Över 2 800 ryska robotar har avfyrats sedan Ryssland inledde sin storskaliga invasion av Ukraina för drygt fyra månader sedan, uppger Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Inför FN:s säkerhetsråd kallar han Ryssland för en terrorstat och vill att landet utesluts ur organisationen.

Ukraina har hittills räknat till 2 811 ryska robotar under kriget, uppger Zelenskyj.

– Och det är många fler bomber och artillerigranater, säger han i sitt kvällstal på sociala medier.

Det skulle i så fall betyda att Ryssland de senast fem veckorna har avfyrat fler än 500 robotar mot Ukraina, enligt siffror som Zelenskyj uppgav i slutet av maj.

Ukrainsk räddningstjänst arbetar med att röja upp det som finns kvar av köpcentrumet i Krementjuk.

Minst 20 döda

Presidenten visar också i sitt inspelade tal på sociala medier en övervakningsvideo som uppges föreställa ögonblicket då en rysk robot i måndags träffade ett köpcentrum i staden Krementjuk.

Minst 20 människor har hittills bekräftats döda efter attacken enligt presidentens stabschef Kyrylo Tymosjenko, rapporterar den den statliga ukrainska nyhetsbyrån Ukrinform. Men dödssiffran befaras fortsätta att stiga då flera fortfarande saknas.

President Zelenskyj vädjade på tisdagskvällen till FN:s säkerhetsråd i New York att Ryssland ska uteslutas ur FN och kallade landet för en terrorstat.

– Det är en brådskande nödvändighet att lyfta fram vad en terrorstat är inom FN, så att sådana stater kan straffas, sade Zelenskyj via videolänk på det extrainkallade mötet, som begärts av Ukraina efter angreppet mot köpcentrumet i Krementjuk.

Men att utesluta Ryssland från FN är i praktiken i stort sett omöjligt, då Ryssland som permanent medlem i säkerhetsrådet kan använda sitt veto för att blockera ett sådant försök, rapporterar AP.

Ryssland nekar

Ryssland har också förnekat Ukrainas anklagelser om att köpcentrumet angreps uppsåtligen. I stället påstår Ryssland att man angrep en vapendepå i närheten, och att köpcentret fattat eld av gnistor, vilket tillbakavisas av Ukraina.

Zelenskyj uppmanade också FN att besöka krigsdrabbade Krementjuk.

– Då kan ni se var ryska robotar träffar, sade han till säkerhetsrådet.