Nyheter

Stora protester mot abortbeslutet

Av: 

TT

NYHETER

Högsta domstolens beslut att riva upp aborträtten i USA möttes av starka reaktioner, från båda sidor.

Utanför domstolen samlades tusentals människor för att protestera och president Joe Biden uppmanar demonstranterna att inte ta till våld.

Hundratals aktivister på båda sidor i abortfrågan demonstrerade utanför HD:s byggnad i Washington DC när meddelandet kom: Domstolen häver det nära 50 år gamla beslutet ”Roe mot Wade” som garanterade aborträtten i USA.

När beslutet blev känt strömmade än mer människor till platsen, såväl abortmotståndare som de som vill försvara rätten till abort.

– Jag kan inte ta in att det har hänt. Jag vill bara krama alla här, vi lever nu i ett USA bortom Roe, säger abortmotståndaren Lauren Marlowe till The Washington Post.

Hon får svar på tal Tanya Matthews, som inte heller vill tro på vad som hänt, men av andra anledningar.

– Det känns som en Justin Bieber-konsert här. Men de förstår inte allvaret. Att aborter inte är lagliga betyder inte att de inte genomförs, säger hon till tidningen.

CNN rapporterar om tusentals personer som kom för att vädra sina åsikter och att motståndare till beslutet planerade en marsch mot Kapitolium, för att göra sina röster hörda inför de folkvalda politikerna.

– Vad kommer härnäst? Dagen efter-piller? Preventivmedel? Hur många rättigheter kommer vi att bli av med innan de är nöjda? säger demonstranten Kim Boberg till AFP, med hänvisning till en av de domare som röstade mot aborträtten, Clarence Thomas.

Polisen rustade

Han skrev i en kommentar till domen att fler lagar skulle kunna upphävas, och nämnde de som garanterade rätten till samkönade äktenskap och tillgång till preventivmedel.

Under eftermiddagen, lokal tid, höll sig demonstranterna till att skandera slagord, men huvudstadens polis rustade för eventuella våldsutbrott. När ett utkast till fredagens dom i maj läcktes till medier hotades flera abortmotståndare och en beväpnad man greps utanför den konservative domaren Brett Kavanaughs hem.

President Joe Biden säger att han förstår den frustration och ilska många kan känna, men manar båda sidor att inte ta till hot och våld.

– Våld kan aldrig tolereras. Vi måste stå enade mot våld i alla dess former, oavsett ståndpunkt, sade Biden i ett tal till nationen.

Trudeau: Fruktansvärt

Även långt utanför landets gränser har beslutet mötts av starka reaktioner.

”Ett stort slag mot kvinnors mänskliga rättigheter och jämlikhet mellan könen”, säger FN:s människorättskommissionär Michelle Bachelet.

”Tillgång till säker, laglig och effektiv abort är djupt rotad i internationella lagar för mänskliga rättigheter och är en grund för kvinnor och flickors självbestämmanderätt och möjlighet att fatta egna beslut om sina egna kroppar och liv”, säger hon i ett uttalande.

Bachelet får medhåll av statsledare som Storbritanniens Boris Johnson, Frankrikes Emmanuel Macron och Kanadas Justin Trudeau.

”Nyheterna som kommer från USA är fruktansvärda. Ingen regering, politiker eller man borde få säga till en kvinna vad hon kan eller inte kan med sin kropp”, skriver Trudeau på Twitter.

ANNONS

Nu kan du köpa Muminmuggen Fiske till ett rabatterat pris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert: