Uppgifter: 16-åring tog skydd i porten under dödsskjutningen

Publicerad 2021-10-13

43-åringen blev ihjälskjuten när han stod utanför entrén till ett hus med flera lägenheter i Farsta.

En 16-årig pojke tog skydd inne i porten och träffades av skotten – enligt uppgifter till SVT hade han kommit hem från en fotbollsträning.

På brottsplatsen syntes minst tio skotthål.

– Det är ett allvarligt brott, säger kammaråklagare Martin Westling.

Sent på tisdagskvällen fick polisen in larm om en skjutning i Farsta i södra Stockholm. En 16-årig pojke skadades svårt och fördes till sjukhus med ambulans. Under onsdagsmorgonen vårdades pojken fortfarande på sjukhus med allvarliga skador.

En 43-årig man sköts till döds. Han är sedan tidigare ostraffad.

Flera patruller var på plats i området för att söka efter gärningsmän och prata med vittnen.

Händelseförloppet är fortfarande oklart, enligt polisen. Även under måndagskvällen skedde en skottlossning i Farsta. Då hade vittnen sett flera personer skjuta mot en person och sedan fly på cyklar.

– Det är för tidigt att säga om det finns en koppling mellan händelserna. Men vi tittar alltid på om det kan finnas ett samband vid den här typen av händelser, säger Helena Boström Thomas.

Enligt uppgifter till Aftonbladet befann sig den nu mördade mannen utanför en port. Han träffades av flera skott och dog av sina skador.

”Träffades på flera ställen”

När skotten avlossades sprang pojken in mot porten för att ta skydd och träffades också på flera ställen, enligt uppgifter. En man i 20-årsåldern har gripits, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Minst tio skotthål ska ha synts till i porten, uppger källor för Aftonbladet.

– Det lät som de tömde ett helt magasin, har ett vittne tidigare berättat för Aftonbladet.

Polisen har inlett en förundersökning gällande mord och mordförsök. Enligt uppgifter till SVT kände de båda brottsoffren inte varandra.

Bekanta till pojken berättar för SVT att han hade kommit hem från en fotbollsträning när han sköts.

Polisen kan i nuläget inte säga om personerna sköts av misstag.

– Vi kommer att utreda för att ta reda på varför en avled och en skadades och vem eller vilka som har gjort det, säger Towe Hägg, presstalesperson hos polisen i region Stockholm.

Åklagare: ”Allvarligt brott”

Huruvida offren var bekanta med varandra är ingenting som förundersökningsledaren vill kommentera.

– Jag kommenterar inte utredningen eller personernas kopplingar, säger kammaråklagare Martin Westlin som leder utredningen.

Han vill inte gå närmare in på några detaljer kring händelsen och bekräftar inte att någon person gripits.

– Det finns inga pågående frihetsberövanden. Polisen genomför en mycket stor utredningsinsats och den görs på sedvanligt sätt. Det är ett allvarligt brott och det är i ett tidigt skede, säger Martin Westlin.

Polisen uppger att man kommer ha en ökad närvaro i området i trygghetsskapande syfte.

Under natten mot tisdagen besköts även en lägenhet i Högdalen i södra Stockholm. Det finns ingen information om att någon skadats i den skjutningen och poliser utreder den som försök till mord.

Följ ämnen i artikeln