Vindkraftsplaner väcker ilska i bruksorten: ”Det man gör här nu är skit”

Publicerad 2021-10-24

Det blåser motvind för energibolaget Stena Renewables byggplaner för vindkraftverk i Finspång i Östergötland.

Boende i den lilla bruksorten vill stoppa verken – precis som tusentals andra på den svenska landsbygden lyckats med de senaste åren.

– Hur mycket ska människor i de här områdena behöva ta? säger Elke Myrhede.

Planerna på ett 70-tal vindkraftverk i Finspångs kommun har väckt stor ilska bland de som bor där.

– Vi sålde allt vi ägde och hade för att flytta hit och komma undan allt oljud och stök i stan. Planen var ju att vi skulle leva, och dö här, säger Sussie Jensen.

Hon flyttade tillsammans med sin man Rune Larsson till en by i Finspång 2017 för att komma undan Stockholms oväsen och stress. Nu står de på grusvägen framför sitt torp. Ett torp som de överväger att lämna på grund av bolaget Stena Renewables planer på en vindkraftspark.

– Park?! Har du någonsin hört talas om någon som åkt och besökt vindkraftverk? Det här är en industri. En industri som väsnas och blinkar och får konsekvenser för djur och natur. Ska jag behöva slåss mot vindkraftverk på ålderns höst? säger Sussie Jensen.

Boende i Finspång vill stoppa energibolaget Stena Renewables byggplaner för vindkraftverk.

”Höga som Eiffeltornet”

Hon talar engagerat och snabbt. De få gånger hon tar en paus är det för att svälja en svordom. Under tiden gör två hundvalpar piruetter kring hennes fötter.

– Det är i storstäderna i söder som elen går åt. Stockholm, Malmö och Göteborg behöver massor av el. Allt ska gå på el, det är elbilar och allt vad det är. Men de vill ju inte ha vindkraftverken hos sig. Varför skulle vi vilja ha dem här mitt i naturen? I staden låter det och blinkar hela tiden ändå! Nu ska de lägga ner Bromma flygplats, smäll upp en ”park” där då – men nej nej, det vill de förstås inte, säger hon.

”Vi sålde allt vi ägde och hade för att flytta hit och komma undan allt oljud”, säger Sussie Jensen.

Sussie ser ut över skogen. Hon pekar först i riktning mot ett, av barkborrar framtvingat, kalhygge alldeles intill och sedan ner mot skogen i en annan riktning.

– 1,5 kilometer rakt ner där kommer ett av verken stå, och en kilometer snett ner dit ett annat. Totalt är det 34 stycken precis intill naturreservatet, det är galet. De är ju lika höga som Eiffeltornet, säger hon.

Sedan hoppar hon in i bilen för att köra bort till informationsmötet i bygdegården, där Stena Renewables ska möta boende och presentera sina planer.

”Kan må bra med vindkraftverk”

Några dagar före Stena Renewables presentation i bygdegården höll energiminister Anders Ygeman (S) en pressträff. Ämnet för träffen var vindkraft – och på en fråga om människors mående i förhållande till närliggande verk jämförde han det med väderkvarnar. 

– Jag tror att man kan må väldigt bra med ett vindkraftverk. Precis som man kan göra med en väderkvarn, säger Anders Ygeman (S).

De senaste åren har över 1200 vindkraftsbyggen stoppats via ett så kallat kommunalt veto. Nu talas det därför från regeringshåll om att ta bort kommunernas möjlighet att stoppa vindkraftverken.

Trots att vindkraftverken under förra året endast stod för 17 procent av Sveriges totala elproduktion, är det många som är ute och fäktar i frågan. Regeringen har haft svårt att få sin önskan om fler snurror att nå ut. Flaskhalsen uppstår framför allt då planerna till slut hamnar hos de som påverkas mest; på kommunal nivå. 

Inte ens löftet om statligt subventionerad rikedom tycks locka tillräckligt. De senaste åren har över 1 200 vindkraftsbyggen stoppats via ett så kallat kommunalt veto.

Stena Renewables håller informationsmöte om vindkraftsplanerna i bygdegården i Finspång.

”Går inte att göra vindkraft osynlig”

Gräsmattan utanför bygdegården i Regna är hårt ansatt av alla bilar med boende som, när parkeringsplatsen blivit full, tvingas hitta andra lösningar. Många vill delta på Stena Renewables informationsmöte, inte minst för att visa sitt missnöje. Utanför bygdegården finns plakat med texten ”Nej till vindkrafts-zon”. Inne finns vikvägg efter vikvägg med elegant presenterad information om och illustrationer av hur företaget vill förändra området. Byborna snitslar sig igenom vikväggarnas hinderbana med en bolagsrepresentant tätt i hasorna.

Dan Sandros, projektledare på Stena Renewables, noterar den stora uppslutningen.

– Jag förstår att folk funderar och är oroliga. Tyvärr kan vi inte göra vindkraftverken osynliga. Ska vi ha förnybar energiproduktion så måste den placeras någonstans och då kommer någon eller några naturligtvis bli påverkade av att se och höra vindkraft, säger Dan Sandros.

Vikväggarna med information fyller bygdegården.

De 34 verk som Stena Renewable vill få upp är stora. Totalhöjden på kraftverken sträcker sig 270 meter från marken. Så stora verk finns inte på land i dag, men eftersom processen från tanke till utförande är så långdragen tror bolaget att framtidens vindkraftverk kommer att vara så stora.

– Tidigast om fem år ungefär skulle vi kunna ha vindkraft på plats här. Sannolikt dröjer det ytterligare något år, säger han.

”Ska vi ha förnybar energiproduktion så måste den placeras någonstans och då kommer någon eller några naturligtvis bli påverkade”, säger Dan Sandros, projektledare på Stena Renewables.

En liten grupp besökare avrundar informationsträffen utanför bygdegården, bland dem Sussie Jensen och Elke Myrhede.

De står i en halvcirkel och tittar på en högtalare som ger ifrån sig ett lågmält brummande ljud. Tydligen är det så verken kommer att låta om du befinner dig en kilometer bort.

– Jag saknar samordningen. Var ska verken vara? Hur ska vi ha det? Nu är det bara som en rovdrift på områden där man kan tänka sig ha vindkraft. Hur mycket ska människor i de här områdena behöva ta? Jag säger inte nej till vindkraft, jag tycker bara att man behöver bättre planering. Jag tycker det som man gör här nu är skit, säger Elke Myrhede.

Elke Myrhede är emot planerna på en vindkraftspark i Finspång.

Än så länge är det bara ett parti i Finspång som motsatt sig de planerade vindkraftverken. Sverigedemokraterna har kallat planerna för ”vansinne”. Resten av partierna säger sig ännu inte ha bestämt sig.

Sussie Jensen säger att hon aldrig skulle lägga sin röst på SD, men att hon inte kommer ge upp kampen om att stoppa vindkraften i Finspång.

– Vi kämpar vidare, så är det. Vi kämpar vidare här ute, för sjutton, säger hon.

Läs också:

ANNONS