Efter AB:s granskning: Behövs bättre kontroll

Domstolsverkets generaldirektör: ”Extrem förtroendeskada”

Publicerad 2022-06-20

I Aftonbladets uppmärksammade advokatgranskning har det avslöjats fusk med kostnadsräkningar.

Nu ställs krav på lagändringar.

– Det här är en extrem förtroendeskada för kåren. Det behövs en bättre kontroll, säger Thomas Rolén, generaldirektör på Domstolsverket.

Aftonbladets pågående granskning Advokaterna har hittills avslöjat hur två av Sveriges mest inkomstbringande offentliga försvarare lämnat felaktiga uppgifter i sina kostnadsräkningar. Bland annat advokat Gabriel Barsoum som förra året fakturerade domstolarna över nio miljoner kronor.

Tidigare i år uteslöts Neo Barstedt ur Advokatsamfundet, bland annat på grund av hans brister med sina kostnadsräkningar och efter Aftonbladets granskning av Barstedt inleddes en förundersökning om misstänkt bedrägeri.

Granskningen har väckt starka reaktioner.

”Kontrollen av advokaternas räkningar kan förbättras”, säger Thomas Rolén.

Thomas Rolén, generaldirektör på Domstolsverket, tycker det är viktigt att uppmärksamma advokater som fuskar med kostnadsräkningar – och menar att det måste till förändringar i det nuvarande systemet.

– Det här är inte acceptabelt helt enkelt. Kontrollen av advokaternas räkningar kan förbättras, för vi har inte full kontroll. Därmed inte sagt att det ständigt begås oegentligheter, säger Rolén.

I mars överlämnade hans myndighet en rapport till regeringen – med flera olika förslag för att skärpa kontrollen. Under förra året kostade rättsliga biträden, såsom advokater, skattebetalarna 3,7 miljarder kronor.

– Att vi får bättre kontroll av hur de pengarna används är helt rimligt, säger Rolén.

Toppjuristen Gabriel Barsoum.

Rolén: Behövs lagändring

Domstolsverket vill se flera förändringar – och ytterst menar Thomas Rolén att det behövs lagändringar.

– Vi har gjort en utredning och där har vi nio förslag på åtgärder som kräver förordnings- eller lagändringar. Jag tror det är bra med en översyn av regelverket i sin helhet i och med att kostnaderna har ökat så. Som utbetalande myndighet bör vi kunna tala om för regeringen och skattebetalarna att vi har koll på vart pengarna går.

I Aftonbladets granskning uppger flera inom rättsväsendet att advokaternas ersättningskrav ofta avgörs för snabbt.

Ett av Domstolsverkets förslag är nu att att domstolarna ska få mer tid på sig att avgöra om kraven är skäliga.

– När man avgör ett brottmål avgörs ersättningsfrågan i slutet av förhandlingen. Den kanske inte alltid får den tid som skulle behövas för att överväga beslutet. Det är därför vi har som ett förslag att man skulle kunna avgöra målet i sak och sedan skulle domaren själv, utan nämndemän, kunna få fundera på ersättningen, säger Thomas Rolén.

I Aftonbladets granskning har det bland annat avslöjats hur advokater fakturerat för samma tidsspillan, i flera olika mål.

GD kritisk mot tidsspillan

Tidsspillan innebär ofta den restid eller väntetid en advokat har i ett mål och där advokaten inte anser sig kunna jobba. Det har bland annat uppmärksammats hur advokater krävt ersättning för att åka tåg och sagt sig inte kunna arbeta då – medan åklagare menat att en advokat visst borde kunna arbeta på tåg.

Thomas Rolén öppnar nu upp för att helt skrota ersättningsformen.

– Det är ett omodernt och gammalt begrepp. Det bygger på att advokaten hade tid som man la ner på målet där man inte kunde jobba. Men nu kan man till exempel sitta på tåg och jobba. Då är det inte tidsspillan längre. I Norge har man tagit bort det eller kraftigt reducerat det. Det kanske är något man ska överväga även i Sverige.

Följ ämnen i artikeln