289 kandidater i valet har högerextrem koppling

Publicerad 2022-08-25

Researchföretaget Acta Publica visar i en rapport att närmare 300 kandidater i höstens val har nazistisk eller annan högerextrem koppling.

Av dessa står 214 på Sverigedemokraternas listor.

Acta Publica har i sin rapport kartlagt samtliga kandidater i höstens val genom att gå genom brottsmål, förundersökningar, underrättelseinformation och material från polisrapporter.

De har identifierat 289 kandidater som har kopplingar till den högerextrema rörelsen i från samtliga partier i riksdagen, förutom Miljöpartiet.

Dömts för misshandel med rasistiskt motiv

Acta Publica har kartlagt kandidaterna i samtliga val sedan 2006. Sammanlagt rör det sig om över 1100 kandidater med högerextrem koppling, varav en stor majoritet stått på Sverigedemokraternas listor.

Enligt företaget finns det bland de kandidater med högerextrem koppling kandidater som varit medlemmar i nazistgrupperingar och skrivit hatkommentarer på nazistiska internetforum.

Därutöver finns det kandidater som dömts för hets mot folkgrupp och misshandel med rasistiska motiv.

I ett mejl till Aftonbladet skriver partisekreterare Richard Jomshof att man välkomnar rapporten och tar den på allvar.

”Nu startar en intern process där vi kommer att granska rapporten, och varje enskilt fall, för att därefter vidta de åtgärder vi anser nödvändiga. Det är en process som kommer att ta tid då uppgifterna är nya för partiet”.

Har lämnat partiet

En av kandidaterna som förekommer i granskningen är en SD-politiker i Göteborg som kandiderat inför årets val, men enligt SVT har mannen nu lämnat partiet och avsagt sig sin kandidatur.

I sitt mejl till Aftonbladet riktar Richard Jomshof viss kritik mot rapporten:

– Vi hade självfallet önskat att rapporten kom i ett tidigare skede så att alla inblandade partier haft god tid på sig att gå igenom uppgifterna och korrigera sina listor vid behov. Att den släpps dryga två veckor före valet, i syfte att skapa maximal uppståndelse, är inte seriöst. Att rapporten också fastställer att en individ hyser extrema åsikter genom att granska vilka Facebook-sidor som den följer, kan inte heller anses vara seriöst.

Sverigedemokraterna toppar listan över kandidater med högerextrem koppling med 214 kandidater inför valet i september.

På andra plats finns Socialdemokraterna med 22 kandidater följt av Kristdemokraterna och Moderaterna med 20 stycken kandidater vardera.

Utöver Nordiska Motståndsrörelsen finns det kandidater som engagerat sig i Det fria Sverige och Nationaldemokraterna.

En gemensam nämnare för grupperingarna är att stort fokus läggs på etnicitet och att man inte välkomnar invandring.