Republikanen ångrar anti-abortlag: ”Sov inte på en vecka”

Publicerad 2022-09-05

Republikanen Neal Collins har tidigare röstat för att kraftigt begränsa rätten till abort i South Carolina.

I ett ångerfyllt tal berättar han om hur lagarna utsatt en 19-årig kvinna för livsfara.

– Det tynger mig, säger han.

Neal Collins gjorde uttalandet under en utfrågning i representanthusets rättsutskott i South Carolina gällande ny lagstiftning som i princip skulle förbjuda all abort i delstaten.

Collins erkände att han tidigare röstat för hjärtslagslagen, som förbjuder aborter så länge fostrets hjärta slår.

Kort efter att lagen trätt i kraft fick Collins ett samtal från en läkare. Det gällde en 19-årig kvinna som befann sig på en lokal akutmottagning.

– Hon var i 15:e veckan. Hennes vatten hade gått. Fostret var inte friskt, säger han.

Men läkarna hade fått besked från advokater att de, på grund av hjärtslagslagen, inte fick genomföra en abort – eftersom fostrets hjärta fortfarande slog.

Stora risker

De lämnades därför med två alternativ: lägga in henne på akuten tills hjärtat gett upp eller skriva ut henne.

Collins frågade läkaren hur lång tid det kunde ta för fostrets hjärta att sluta slå och fick svaret ”sekunder, minuter, timmar, kanske dagar”.

Neal Collins ångrar nu att han röstade för den hårda abortlagen.

Till slut skrev de ut kvinnan.

– Läkarna sade till mig att vid den punkten är det högre än 50 procents risk att hon kommer att förlora sin livmoder, och det är 10 procents risk att hon kommer att få blodförgiftning och dö själv, säger Collins och fortsätter:

– Det tynger mig. Jag röstade för den lagen. Det här påverkar folk och vi har ett möte om det här. Jag sov inte på hela den veckan.

Genomförde aborten

Två veckor efter att 19-åringen tagit sig till akuten kunde läkarna slutligen ta ut fostret, meddelar Collins. Då hade hjärtat slutat slå.

– Vad vi gör spelar roll, säger han.

– Av respekt för processen kommer jag inte att rösta i dag. Men jag vill vara tydlig med att jag och många med mig inte är i en position där vi kan stödja det här förslaget utan betydande förändringar.

Men förslaget vann ändå med siffrorna 13–7 i rättsutskottet, rapporterar AP. Nu ska det upp för debatt i representanthuset i South Carolina om drygt en vecka.

I juni tog Högsta domstolen i USA det historiska beslutet att riva upp den nationella aborträtten Roe mot Wade. Numera får varje delstat själv styra över sina abortlagar.

Demonstrationer utanför Högsta domstolen.

Följ ämnen i artikeln