Macron vinner valet – vill bli en ”president för alla”

Uppdaterad 2022-04-25 | Publicerad 2022-04-24

Emmanuel Macron vinner det franska presidentvalet och kan se fram emot fem nya år i Élyséepalatset.

Segern mot utmanaren Marine Le Pen blev till slut tydlig.

– Från mitt hjärta: Tack! säger Macron i sitt segertal och möts av jubel från publikhavet framför Eiffeltornet.

Det franska presidentvalet har skildrats som ett vägval för Frankrike och Europa.

Nu har vi facit.

Den EU-vänlige mitten-liberalen Emmanuel Macron blir den första franska presidenten att bli omvald sedan republikanen Jaques Chirac.

Det preliminära resultatet ger presidenten 58,2 procent av rösterna – mot högernationalisten Marine Le Pen som samlar 41,8 procent. En rejäl segermarginal, om än mindre än förra valet.

Macrons anhängare slöt under kvällen upp vid Eiffeltornets fot för att lyssna på presidentens segertal. Efter en lång promenad och många skakade händer var Macron tills slut framme vid podiet.

– Idag har ni valt ett humanistiskt projekt, ett ambitiöst projekt för landet och Europa, ett republikanskt projekt i sina värderingar, ett socialt och grönt projekt, säger Macron.

Emmanuel Macron firade valsegern tillsammans med sin fru i Paris.

Presidenten adresserade splittringen i landet och vände sig särskilt till alla fransmän som röstskolkade eller röstade på Le Pen.

– Från och med nu är jag inte längre en partikandidat utan en president för alla, säger Macron.

Le Pen erkände sig besegrad

Kort efter resultatet presenterades talade Marine Le Pen till sina supportrar och erkände sig besegrad. Att partiet lyckades få stöd av drygt fyra av tio väljare beskrev hon som en framgång.

– Jag ska kämpa för att sätta makten i händerna på det franska folket, säger Le Pen och satte fokus på parlamentsvalen i juni.

Men att Macron fortsätter ser Le Pen som ett nederlag.

– Jag räds den femårsperiod som nu ska börja och som inte kommer att innebära ett brott med de brutala metoderna från den föregående. För att undvika att några få ges monopol över makten, så kommer jag mer än någonsin engagera mig för Frankrike och det franska folket med den energi, ihärdighet och tillgivenhet som ni känner igen.

Osäkerhet in i det sista

Trots att segern i slutändan blev tydlig har det funnits en osäkerhet om utgången ända in i det sista.

En stor osäkerhetsfaktor har varit hur väljarna som ställde sig bakom vänsterkandidaten Jean-Luc Mélenchon i första valomgången skulle agera.

Likaså visade tidiga valresultat att Le Pen lyckats samla ett mycket starkt stöd i franska territorier utanför Europa, som i Franska Guyana och Guadeloupe.

Valdeltagandet landade på 71,8 procent, knappt tre procent lägre än förra valet.

Liverapport: Franska valet

  • Fastnålat inlägg
    24 april 2022
    Adrian Ericson

    – Varenda en av oss måste vara ansvarstagande, varenda en av oss måste var engagerad – för att varenda en av oss har ett större värde än individen. Det är vad som gör det franska folket till en källa av styrka som jag älskar så starkt, så intensivt och är så stolt över att tjäna. Leve republiken, leve Frankrike, avslutar Macron sitt segertal.

  • Adrian Ericson
    24 april 2022

    Det går fort när man har roligt. Nu är det tid att avsluta liverapporteringen. Vi tackar för visat intresse, önskar trevlig kväll och säger adieu!

  • Adrian Ericson
    24 april 2022

    I skrivande stund – med 87 procent av rösterna räknade – samlar Macron 56,1 procent och Le Pen 43,9 procent.

  • Adrian Ericson
    24 april 2022

    Polisen har använt tårgas mot demonstranter i Paris, skriver Reuters.

    Demonstranterna, i huvudsak unga personer, hade samlats vid Chatelet efter att det stod klart att Macron vunnit valet. Det var när polisen skulle skingra folksamlingen som tårgas användes.

    Mellan valomgångarna har studenter samlats vid flera lärosäten i Paris för uttrycka sitt missnöje med de två presidentkandidaterna.

  • Adrian Ericson
    24 april 2022

    "Extremhögern gör sitt bästa val någonsin i Frankrike och Le Pen, vars efternamn länge givit många fransmän kalla kårar, är numer att betrakta som en del av fransk politiks absoluta etablissemang"

    Läs Johanna Frändéns kolumn om vad valresultatet innebär för Marine Le Pen och fransk politik.

  • Adrian Ericson
    24 april 2022

    Inga jordbävningar att rapportera i takt med att rösterna räknas.

    Med 73 procent av röstsedlarna räknade ser det ut enligt följande:

    Macron 53,9 %

    Le Pen 46,1 %

ANNONS