Strandhäll: M och V lurar svenska hushåll

Uppdaterad 2022-03-19 | Publicerad 2022-03-18

Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) rasar åt både höger och vänster.

Vänsterpartiet har tillsammans med oppositionen kommit överens om att sänka drivmedelspriserna samt minska reduktionsplikten.

– Förslaget är inte genomförbart och lurar svenska hushåll i en krissituation, säger Annika Strandhäll.

Krigets påverkan på drivmedelspriserna har varit påtaglig för svenskarna.

Högeroppositionen har tillsammans med Vänsterpartiet tagit fram ett förslag om att sänka priset på diesel och bensin med fem respektive fyra kronor. De vill även minska reduktionsplikten, vilket är kravet på att drivmedelsleverantörer måste minska växthusgasutsläppen från bensin och diesel. Förslaget väntas få majoritet i finansutskottet och oppositionen kan därmed köra över regeringen.

Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) menar att oppositionens förslag är helt uppåt väggarna och inte går att genomföra i praktiken. Detta eftersom det strider mot EU:s energiskattedirektiv.

– Det är ett fullständigt orealistiskt. Man lurar svenska hushåll som befinner sig i en krissituation, säger hon.

”Hål i huvudet”

Oppositionen vill be EU-kommissionen om ett undantag från unionens bestämmelser kring energiskattedirektivet. Det kallar Strandhäll för okunnigt och hon menar att Ulf Kristersson verkar fullständigt vilse.

– Det är hål i huvudet om man ska vara helt ärlig. De har inte koll på hur det fungerar. Kommissionen kan inte besluta om ett undantag. Direktivet har förhandlats sedan 2014 och det är inte realistiskt att tro att de 26 andra medlemsländerna ska ändra sig, säger Strandhäll.

Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) rasar – åt både höger och vänster.

Sågar oppositionens förslag: ”Respektlöst”

Strandhäll kallar oppositionens förslag för ett populistiskt utspel. Och hon menar att Moderaterna och Vänsterpartiet nu skickar ut en signal till drivmedelsbranschen som skapar oro på marknaden.

– Jag kommer att bjuda in företrädare för branschen för att visa att regeringen står på deras sida. Investerare är mitt inne i att ställa om till grönt och regeringen står bakom potentialen för svenskt biodrivmedel.

– Att bryta beroendet av rysk olja är särskilt viktigt för att stärka Sverige i det allvarliga säkerhetspolitiska läge vi befinner oss i, fortsätter hon.

Annika Strandhäll menar att oppositionens förslag om minskad reduktionsplikt är respektlöst mot vanligt folk och att det förhindrar svenska jobbtillfällen inom biodrivmedelsbranschen.

Enligt regeringens eget förslag ska reduktionsplikten frysas till årets nivåer. Strandhäll menar att det inte skulle påverkar biodrivmedelsbranschen negativt.

– Regeringen är mycket tydlig med att reduktionsplikten är ett av våra viktigaste verktyg för att minska utsläppen från transportsektorn. Vi står upp för systemet.

”Vad händer?”

Under fredagen gick Strandhäll ut på Twitter för att ställa V:s miljöpolitiska talesperson mot vägen. ”Vad händer?” skriver Strandhäll.

– Jag är djupt besviken och förvånad över Vänsterpartiets beslut. Att M, KD och SD går i den här riktningen är inte så konstigt. Men att V, som har försökt läxa upp Socialdemokraterna om miljö och klimat, nu vill tafsa på reduktionsplikten. Det förvånar mig, säger Annika Strandhäll.