Tågkaos efter bombhot mot tåg

Polisen: Inget farligt föremål på tågen

Uppdaterad 2017-02-15 | Publicerad 2017-02-09

Bombhot riktades mot MTR-tåg både i Göteborg och Södertälje på torsdagen.

Bombtekniker sökte igenom tågen, men inget farligt hittades.

Hoten orsakar kraftiga förseningar i tågtrafiken.

– Nu rullar det på men det tar tid innan trafiken går som vanligt igen, säger Beisi Sundin, presstalesperson på Trafikverket.

På torsdagseftermiddagen pågår polisinsatser vid centralstationen i Göteborg och tågstationen Södertälje syd med anledning av bombhot riktat mot MTR-tåg.

Larmet om bombhotet i Göteborg kom vid 13.48. Ett tåg stoppades av säkerhetssäl en bit från perrongen och polisen har sökt igenom MTR-tåget.

Vid klockan 17.15 meddelade polisen att bombtekniker inte hittat något farligt föremål i det aktuella tåget. Avspärrningarna vid stationen har blivit hävda.

Hotet gällde enbart det aktuella tåget, inte resten av stationen.

”Lämna väskorna och ta det lugnt”

– Vi håller på att bli avsläppta, det är mycket folk. De säger att det är ett allmänt bombhot. De sa åt oss att lämna väskorna, gå längst bak och ta det lugnt, sa en kvinna som befann sig ombord på tåget.

Tågets 150 passagerare evakuerades och de ska nu få tillbaka sitt bagage, skriver polisen på sin hemsida.

Bombskyddet på plats

Polisen i Göteborg har inlett en så kallad särskild händelse, för att få tillgång till alla myndighetens resurser. Nationella bombskyddet är på väg.

Ingen person har skadats och polisen har inlett en förundersökning om olaga hot mot grupp.

Strömmen stängdes av på en del av banområdet på stationen i Göteborg.

– Den ström som är i banområdet där tåget stoppades har stängts av. Det är av säkerhetsskäl i samband med undersökningen, normalt ska det inte vara människor i det området, säger Ulla Brehm, presstalesperson på Polisen i Västra Götaland till TT.

Stoppades vid Södertälje syd

Ett bombhot riktades på torsdagseftermiddagen även mot ett tåg som befann sig nära Södertälje syd.

– Det har kommit in ett bombhot mot tåget och det har stoppats vid Södertälje syd, säger Sven-Erik Olsson, presstalesperson vid polisen i Stockholm.

Bombhotet kom in strax efter 13-tiden.

Tåget stoppades vid Södertälje syd och passagerarna evakuerades. Deras legitimation kontrollerades av polis, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Benjamin Haglund Wollerts befann sig på stationen och väntade på ett tåg när han blev ombedd att lämna perrongen.

”Evakuerat hela stationen”

– De har evakuerat hela stationen. Polisen har bett oss gå därifrån, säger han.

Polisen uppger på sin hemsida att Södertälje-tåget ska undersökas av tekniker.

Båda hoten rör trafikföretaget MTR:s tåg. Bakgrunden är i nuläget okänd.

– Det är för tidigt att säga något om eventuella samband mellan händelserna, säger Carina Skagerlind på Stockholmspolisen.

Påverkar tågtrafiken kraftigt

Efter bombhoten har stora trafikstörningar i tågnätet uppstått. Trafiken till, från och förbi både centralstationen i Göteborg och Södertälje syd har stått helt still.

– Nu rullar det på men det tar tid innan trafiken går som vanligt igen, säger Beisi Sundin, presstalesperson på Trafikverket, vid klockan 18.

Även lokaltåg berörs. Vissa tåg har blivit inställda och vissa tåg blir ersatta av buss på hela eller delar av sträckan.

Passagerare evakueras dessutom från de övriga tåg som inte kan köra in till stationerna.

Stopp från Stockholms C söderut

Strax före klockan 16.30 var Trafikverket redo att öppna upp tågtrafiken mot Stockholms Central igen – då inträffade en pendeltågsolycka vid Stockholms Södra, som gör att all tågtrafik nu är avstängd till och från Stockholm Central i södergående riktning.

– Nu väntar vi på besked om de behöver evakuera tåget. Det kan bli lite knepigt, säger Carina Skagerlind på Stockholmspolisen vid 17-tiden.

Störningarna kommer att påverka samtliga tåg till och från Göteborg Centralstation. Det är även förseningar i trafiken till och från Stockholm Central. Orsaken flera tidigare incidenter och någon prognos om när trafiken rullar som normalt finns inte, enligt Trafikverket.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln