SMHI varnar för ishalka – risk för trafikolyckor

Publicerad 2022-12-30

Glashalt på länsväg 700 på torsdagen.

SMHI varnar för plötslig ishalka i mellersta Sverige.

Gula vädervarningar har utfärdats för fredagen och lördagen.

Det kyliga vädret riskerar att hålla i sig över nyår.

SMHI har utfärdat en gul vädervarning i stora delar av mellersta Sverige under fredagen.

I områdena norra Värmlands, södra Dalarnas och södra Gävleborgs län samt de nordligaste delarna av Örebro, Västmanland och norra Uppsala län varnar man för plötslig ishalka ute på vägarna under kvällen och morgondagen.

– Det passerar nederbörd över Norrlands inland och det är regn längs Västerbottenskusten, Vid Luleå och Kalix. Detta sker samtidigt som vi har temperaturer runt nollgrader. Därför kan det bli besvärligt på vägar med minusgrader, även om det fryser på på vägarna, säger Erik, Höjgård-Olsen, meteorolog på SMHI till TT.

Från nordöstra Hälsingland och vidare upp till södra Västerbotten varnar man för ishalka fram till klockan 14.00 på fredagen.

Trafiken kan gå långsammare på grund av trafikolyckor och förseningar inom kollektivtrafiken kan bli verklighet för många under dagen.

På E4:an norr om Söderhamn välte en lastbil tidigare i dag. Fordonet ligger tvärs över vägen och olyckan orsakar begränsad framkomlighet i norrgående riktning. Bärgningsarbetet beräknas pågå till 18.00, enligt Trafikverket.

Gula vädervarningar har utfärdats för fredagen och lördagen.  Arkivbild.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln