Amerikansk journalist gripen för spionage i Ryssland

Rapporterade om Wagnergruppen

Publicerad 2023-03-30

Amerikanska journalisten Evan Gershkovich greps under torsdagen av den ryska säkerhetstjänsten FSB, misstänkt för spionage.

Wall Street Journals reporter Evan Gerschkovich har gripits i Ryssland misstänkt för spionage.

Enligt ryska säkerhetstjänsten samlade han in information om ryska militärhemligheter och ska nu sitta häktad i två månader.

Tidningen kräver att Ryssland släpper reportern omedelbart.

Den amerikanska journalisten Evan Gershkovich ska ha varit i den ryska staden Jekaterinburg när han greps.

Enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax greps han av den ryska säkerhetstjänsten FSB under torsdagen, misstänkt för spionage. Evan Gershkovich ska nu sitta häktad i två månader, rapporterar NBC News.

Nyhetsbyrån hänvisar till ett uttalande från säkerhetstjänsten. Där skriver man att Gershkovich ”på instruktioner från amerikansk sida samlade in information som utgör en statshemlighet om verksamheten i ett av företagen i det ryska militär-industriella komplexet.”

Evan Gerschkovich rapporterade om Wagnergruppen. På bild Wagnerchefen Jevgenij Prigozjin, även kallad ”Putins kock”.

Greps på restaurang

Enligt nyhetsbyrån riskerar Gershkovich upp till 20 års fängelse om hans döms.

Evan Gerschkovich har rapporterat om kriget i Ukraina och bland annat skrivit om Wagnergruppen.

Journalisten ska ha gripits på en restaurang under torsdagskvällen där han stämt möte med en lokal kontakt. Vid sitt gripande ska han ha arbetat på en artikel om Wagnergruppen och ryssars inställning till den.

Wall Street Journal nekar till anklagelserna mot den gripne journalisten och kräver att Ryssland genast släpper Evan Gerschkovich, skriver tidningen i ett uttalande.

Följ ämnen i artikeln