Nya kulturministern om Ruben Östlund: ”En fantastisk författare”

Tidöavtalet: Sverige ska få en kulturkanon

Publicerad 2022-10-25

I SVT:s Morgonstudio pressades den nya kulturministern på kulturkanonens betydelse och vilka verk som ska ingå.

Då misstog hon filmskaparen Ruben Östlund för att vara författare. Nu svarar den Guldpalmen-vinnande regissören.

– Hon borde veta vem jag är, säger Ruben Östlund till SVT Nyheter.

Under morgonen gästade den nya kulturministern Parisa Liljestrand (M) SVT:s Morgonstudion för att prata om Tidöavtalet – och den kulturkanon som regeringen ska införa.

– Kulturkanon kan bidra med att ge oss erfarenheter och gemensamma referensramar som kan hjälpa oss att förstå varandra, säger Parisa Liljestrand i Morgonstudion.

Vem eller vilka det är som ska ta fram listan över kulturella verk kan hon inte svara på.

– Det är inte politikerna som kommer ta fram den här, utan det är experter. Vi får återkomma.

 Parisa Liljestrand (M) tillträdde som kulturminister i Kristersson-regeringen i förra veckan.

”Fantastiska författare allihop”

Programledarna visade upp tre svenska verk för kulturministern och frågade om de skulle kunna ingå i kulturkanon.

Verken som visade upp var Selma Lagerlöfs Gösta Berlings saga och Stieg Larssons Millennium-trilogi samt regissören Ruben Östlunds film Triangle of sadness.

– De är fantastiska författare allihopa. Två av tre böcker har jag själv läst. Men om de ska ingå i en kulturkanon ska inte jag svara på, säger kulturministern.

Ruben Östlunds svar: ”Backar kulturministern”

Kulturministern blev snabbt rättad av programledarna som påtalade att Triangle of sadness inte är en bok, utan en film som tidigare i år tilldelades det prestigefyllda filmpriset, Guldpalmen.

För den som, precis som kulturministern, missat vem Ruben Östlund är han en av tio personer som vunnit Guldpalmen hela två gånger. Första gången belönades han med för filmen The Square.

På Instagram bemöter Ruben Östlund på Parisa Liljestrand uttalande genom att avslöja nyheten att hans senaste verk faktiskt blir till bok - som ges ut från och med december.

I ett nu borttaget inlägg skrev att även att han ”backar kulturministern”.

Kritiserar Ulf Kristersson

Men nu vänder Ruben Östlund i sin uppbackning av Parisa Liljestrand i en intervju med SVT Nyheter. Han tycker att en kulturministern borde veta av en av Sveriges stora internationella stjärnor.

– Ja, det tycker jag på ett sätt. I och med de internationella framgångar jag har haft med mina filmer så borde man nog känna till det.

Samtidigt riktar han kritik mot statsminister Ulf Kristersson.

– Den som har gjort bort sig här är Ulf Kristersson som tillsatt henne. Jag tycker att man ska vara insatt i området innan man får positionen, inte att man ska sätta sig in i det när man fått den, säger han till SVT nyheter.

ANNONS