Gotland redo för snöstormen från havs – ställer in och stänger ned

Publicerad 2022-12-12

Gotland stålsätter sig inför kvällens snökanon som drar in från havet.

Luciaparad, skolbuss, färjor och flyg ställs in och SMHI har utfärdat sin näst högsta varning.

– Det väntas bli besvärligt, säger meteorolog Sofia Söderberg.

Luciafirandet på Gotland är hotat. Ett kraftigt snöoväder med hårda vindbyar drar nu in över ön.

– Den nordliga vinden börjar tillta nu. Det väntas snöfall och stråk med snöbyar som kan vara kraftiga och tidvis hårda till mycket hårda vindbyar, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

Ovädret sveper in från öst och drabbar hårdats norra Gotlands kust. Där har SMHI utfärdat en orange varning, vilket är den näst högsta varningen.

– Man ska vara medveten om konsekvenserna som detta kan medföra. Det kan bli mycket begränsad framkomlighet, särskilt på vägar om man inte hunnit snöröja och det kan även leda till trafikolyckor och strömavbrott, säger hon.

SMHI har utfärdat sin näst högsta varning för Gotland. Arkivbild.

40 centimeter snö och hårda vindar

Från klockan 19 på måndagen fram till mitten på tisdag väntas vindbyarna komma upp i omkring 23 meter per sekund. Samtidigt kan det snöa upp emot 40 centimeter.

– Det är kombinationen med vind och snö som vi varnar för i det här läget. Snön driver, det blir bland annat dålig sikt och där det blir som blåsigast kan lösa föremål få fart så det kan vara bra att förbereda sig på det, säger Sofia Söderberg.

En gul varning har utfärdats längre inåt ön och även där kan kraftig snöblåst orsaka problem. Det gör att Visby centrum beslutat att ställa in årets luciaparad.

– Detta är givetvis ett tråkigt beslut att ta, men det är det enda rätta då säkerheten måste gå före allt, säger Magnus Olsson, verksamhetsledare, till Hela Gotland.

Traktor med snöplog. Arkivbild.

Ingen slamhämtning

Flyg och färjor har ställts in under kvällen och natten. Bergkvara buss kommer inte att köra sina skolbussar, skriver Region Gotland på sin hemsida. Men skolorna kommer hålla öppet för de som lyckas ta sig sig till skolan. Elever som inte kommer till skolan kommer inte få någon frånvaro registrerad.

”Vårdnadshavare måste själva ta ställning till om de kan ta sina barn till skolan på ett säkert sätt utifrån väderläget och framkomlighet”, skriver regionen.

Ingen tidning kommer delas ut under tisdag, eftersom färjorna är fast i Nynäshamn, rapporterar Hela Gotland. Det blir inte heller någon slamhämtning och återvinningscentralen i Slite kommer inte hålla öppet, enligt Region Gotland.

Regionen har gjort sig redo för vad som komma skall.

– Vi har förberett oss väl. Vi har även sänkt djupet för när vi börjar snöröja på Visbys genomfartsleder, säger Simon Hoffman, enhetschef på teknikförvaltningen, till Hela Gotland.

Gotlänningarna uppmanas vara försiktiga i trafiken flera dagar framöver.

– Det bästa råd man kan ge är att man håller koll på vädret och anpassa sig efter väglaget när man kör i trafiken eller för den delen är ute och går. Och är det för besvärligt ska man helt enkelt inte bege sig ut om man inte måste, säger Andreas Olson, trafikledare på teknikförvaltningen, säger han.

Följ ämnen i artikeln