”Bianca borde gå till en butik och prata med de anställda”

LO:s ungsekreterare: Hon har stort ansvar

Publicerad 2023-05-10

Bianca Ingrosso är välkommen till LO-borgen på en fika och en lektion i hur den svenska arbetsmarknaden fungerar.

– Hon har ett stort ansvar som makthavare och influencer. Hon borde prata med de anställda i butikerna också, inte bara lyssna på företagsledningen, säger LO:s ungsekreterare Elsa Alm.

Anställda på underklädeskedjan Intimissimi berättar för Aftonbladet 200 sekunder om låga löner, orimliga arbetstider och om chefer som mobbar och trycker ner dem. De tvingas till jobbet fast de är sjuka – och blir utskällda om de går på toaletten på arbetstid.

Bianca Ingrosso är Intimissimis svenska ”ambassadör” och ansikte utåt. När 200 sekunder bad henne kommentera arbetsförhållandena i butikerna svarade hon med ett sms. Hon för en ”löpande dialog” med företaget och har fått informationen att ”arbetsförhållanden är goda”.

Elsa Alm, LO:s ungsekreterare.

Löntagarorganisationen LO:s ungsekreterare Elsa Alm reagerar starkt på personalens berättelser.

Hon tycker att Bianca Ingrosso måste agera.

”Stor naivitet”

– Hon är makthavare och har ett ansvar. Många av de unga kvinnorna nämner att de har lockats till företaget på grund av henne, för att de hoppas få träffa henne och för att hon är en förebild.

Elsa Alm lyfter fram den svenska influencern och artisten Cherrie som 2020 stoppade sitt samarbete med modesajten Na-kd efter att det kommit fram att de behandlade personalen dåligt.

– Hon tog det på allvar. Det är väl kanske något som Bianca också borde fundera på, om hon som makthavare faktiskt vill förknippas med ett företag som behandlar sina anställda dåligt.

– Jag tycker att Bianca visar upp en ganska stor naivitet i sitt svar. Hon anser att arbetsförhållandena är goda efter att bara har pratat med företaget, trots att de anställda vittnar om motsatsen, säger Elsa Alm.

Bianca Ingrosso är Intimissimis svenska ”ambassadör” och ansikte utåt.

”Gå dit och prata med dem”

Hon tycker att Bianca borde prata med personalen som jobbar i butikerna.

– Hon har en ganska stor plattform, hon kunde be människor skriva till henne och berätta. Och hon bor väl inte allt för långt från närmaste butik, det är väl bara att traska dit och prata med dem. Att nå ut till personalen borde absolut gå att lösa.

– Jag vill gärna ha ett möte med Bianca och sitta ner med henne och förklara hur arbetsmarknaden fungerar. Det är väldigt många som blir utnyttjade i modebranschen och jag tycker det är viktigt att influencers har kunskapen kring det. Hon är välkommen till LO-borgen så bjuder jag på fika.

– Och om Intimissimi vill visa att de hanterar det här på allvar och inte bara som en mediekris borde de gå arbetstagarna till mötes och teckna kollektivavtal, säger Elsa Alm.


SÅ TIPSAR DU 200 SEKUNDER

Missa inte förra avsnittet av 200 sekunder!