Risk för ökat spelmissbruk när kassan krymper

Olle Bengtsson/TT

Publicerad 2023-05-14

I sämre ekonomiska tider riskerar spelmissbruket att öka. Under årets första månader har fler än vanligt stängt av sig från spel och sökt hjälp hos Stödlinjen.

– Många försöker ställa saker till rätta genom att fortsätta spela, säger spelforskaren Anders Nilsson.

För den enskilde riskerar spelproblemen att få konsekvenser livet ut. Samtidigt kostar de samhället flera miljarder kronor varje år.

I en lågkonjunktur befarar Folkhälsomyndigheten att spelmissbruket både kommer att öka och förvärra situationen för de redan utsatta. Nu syns vissa tecken på att problemet växer.

Under årets första kvartal valde 6 357 personer att registrera sig på Spelinspektionens sajt Spelpaus, där man stänger av sig själv från spelande hos samtliga spelföretag med svensk spellicens. Så stort inflöde har tjänsten inte haft sedan den lanserades 2019, då de nya spellagarna trädde i kraft.

– Vi vet att arbetslöshet, psykisk ohälsa och ekonomisk stress kan leda till spelproblem. I den här situationen finns det absolut en risk att det ökar, säger Jessika Spångberg, utredare på Folkhälsomyndigheten.

Fler behöver rådgivning

Även Stödlinjen har märkt av ett ökat tryck. Fram till sista april i år ringde 30 procent fler in om rådgivning för sitt eller en anhörigs spelproblem jämfört med samma period i fjol.

Enligt Anders Nilsson, psykolog och spelforskare vid Karolinska institutet, finns det fler riskfaktorer under en ekonomisk kris när hushållskassan krymper.

– Vissa börjar spela för att man ser det som en av få chanser att förändra sin situation eller som ett sätt att hantera stress och ångest, säger han.

– Det kan också vara så att folk som har legat på gränsen tidigare vad gäller sitt spelande faller över därför att man har mindre att röra sig med.

Vanligt med snabblån

Över fyra procent av svenskarna har någon form av spelproblem. Enligt Folkhälsomyndigheten har siffran legat relativt konstant sedan man började mäta spelandet i den nationella folkhälsoenkäten 2014.

Forskning från Grekland och Island under finanskrisen 2008 och åren som följde har visat att spelandet inte minskade trots att många fick försämrad ekonomi. Tvärtom gick det upp.

Om de allvarliga spelproblemen kommer att öka i Sverige under lågkonjunkturen återstår att se, enligt Anders Nilsson. Ofta finns det en tidsmässig fördröjning. Det är inte alls ovanligt att spelare försöker rädda situationen genom att ta snabblån.

– Många försöker ställa saker till rätta genom att fortsätta spela, säger Nilsson.

– Den tanken finns hela tiden, att om jag skulle vinna storvinsten kan jag betala tillbaka mina skulder och gottgöra folk, vilket kan vidmakthålla spelandet även om man inser sitt problem.

Tillströmning av unga män

På Spelberoendes förening i Stockholm är det än så länge spåren av pandemin som syns bland nytillkomna medlemmar.

Enligt Pia Granberg, rådgivare på föreningen, har fler unga män än någonsin tidigare sökt hjälp. Många blev permitterade och förlorade jobbet eller utvecklade ett spelmissbruk på grund av en mer isolerad vardag under studietiden.

– De flesta kommer när allting har kraschat och det är riktigt illa. Ofta är det någon närstående som hittar något brev från Kronofogden, eller så framkommer det att personen i fråga har länsat hela familjens konton, säger Pia Granberg.

– Oron över inflationen och ekonomin kommer vi nog se en rekyl av först nästa år.

Följ ämnen i artikeln