Så kan nya Twitter bli med Elon Musk

Publicerad 2022-10-28

Lättade regler för desinformation och hatretorik. Och Donald Trump får sitt konto tillbaka.

Så kan nya Twitter bli när Elon Musk tar över plattformen.

Det var i april i år som Teslagrundaren, tillika världens rikaste man, Elon Musk gick ut med att han ville köpa Twitter. Under fredagsmorgonen var köpet klart – för en summa på 44 miljarder dollar, enligt flera amerikanska medier.

”Fågeln är befriad”, twittrade Musk under fredagsmorgonen.

Musk, som kallar sig ”yttrandefrihetsabsolutist”, har tidigare riktat hård kritik mot plattformen. Enligt honom har den präglats av ett tydligt vänster-bias och begränsat yttrandefriheten.

Dokument: Kan sparka 75 procent

Och Musk har rivstartat. Enligt flera medier har han redan sparkat vd:n Parag Agrawal och ekonomidirektören Ned Segal som eskorterades ut ur byggnaden. Även två chefsjurister har fått gå, enligt Washington Post anklagade av Musk för att försöka vilseleda honom.

Och fler kan få gå. För att förbättra Twitters resultat kan upp till 75 procent av de 7 500 anställda få gå, enligt dokument som Washington Post tagit del av.

Uppsägningar var planerade innan Musks övertagande. På sitt första möte med de anställda ska han dock ha sagt att han inte planerar att sparka så många.

Musk har tidigare sagt att han vill lätta på Twitters riktlinjer för desinformation och hatretorik.

Avstängning av Trump ”moraliskt fel”

Övertagandet öppnar också för att avstängda användare kan komma tillbaka. Donald Trump stängdes av permanent i januari 2021, efter stormningen av Kapitolium – något Musk varit kritisk till.

– Jag tycker att det var ett misstag. Det alienerade landet och resulterade inte i att Donald Trump inte fick en röst. Jag tycker att det var ett moraliskt dåligt beslut och extremt dumt, sa han i en intervju i maj.

Musk har också varit kritisk till Twitters algoritmer som styr vilka inlägg som användare ser, något man enligt honom skulle kunna lösa med öppen källkod.

Enligt Teslagrundaren är köpet inte en ekonomisk investering, utan en investering i civilisationens framtid.

– Jag tror att det är väldigt viktigt med en inkluderande arena för det fria ordet. Twitter har de facto blivit ett torg så det är väldigt viktigt att folk både i verkligheten och i deras uppfattning kan prata fritt inom lagens ramar, har Musk sagt i en intervju.

Elon Musk.