Tegnell om trängseln på badplatserna: Armlängds avstånd eller åk vidare

Publicerad 2020-06-27

När extremvärmen sprider sig över landet ökar trängseln på våra badplatser.

Coronasmittan tar inte semester men badsugna ska inte behöva stanna hemma.

– Fortsätt med att hålla avståndet, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

Vid stränder och parkområden gäller inte förbudet mot folksamlingar större än 50 personer. Inte heller vid simhallar och bassänger.

Men det är ändå för tidigt att slappna av, även för den som besöker badplatser. Här gäller fortfarande mantrat: håll avstånd både på land och i vattnet.

Nu under värmeböljan börjar det bli allt större trängsel på våra badplatser. Hur farligt är det att bada? Aftonbladet ställde frågan till Anders Tegnell.

– Bada i sig är inte farligt. Det finns inget som talar för att det här viruset sprids i badvatten eller genom att man badar, säger han. Däremot är trängsel alltid ett problem.

– Så det gäller ju att man väljer sina badplatser och sitt badande på ett sätt så att man kan hålla avstånd till varandra även fortsättningsvis.

En skylt informationsskylt med texten ”I Malmö är det nära till allt. Men nu behöver vi hålla avstånd”, på Scaniabadet i Malmö i högsommarvärmen på torsdagen. 

Hur kommer du själv att bada i sommar?

– Vi har några små sjöar runtomkring där jag bor så det brukar inte vara något problem.

”Åk vidare om det är trångt”

Men du menar, även om det är mycket folk på badplatser så kan man våga sig ut? Man ska inte stanna hemma?

– Nej, men ser man när man kommer till en badplats att det är väldigt trångt, då ska man nog åka vidare till någon annan istället, så att man verkligen kan hålla det här avståndet som vi hela tiden pratar om är viktigt att hålla.

Och det här avståndet, om vi repeterar?

– Det är en armlängds lucka som vi har talat om, det ska vara en bit emellan så att man känner sig trygg med att den nära droppsmittan inte kan hända.

Människor solar och badar vid Hornsbergs strand.

PODD Corona – så kan strategin påverka Sveriges ekonomi

Ända sedan pandemin drog in över Sverige har det pågått en diskussion där debattörer vägt människoliv mot ekonomiska konsekvenser - är restriktionerna för att dämpa smittspridningen försvarbara om de samtidigt raserar ekonomin? I det här avsnittet pratar vi om den här debatten och frågar oss om det egentligen finns något motsatsförhållande mellan att rädda liv och att rädda ekonomin.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen