Annorlunda start för Malmö universitets studenter

Uppdaterad 2020-09-01 | Publicerad 2020-08-31

Malmö universitets Niagara-byggnad.

Under måndagen slår Malmö universitet upp portarna för studenterna, men undervisningen kommer fortsatt att till stor del ske digitalt.

Prorektor Per Hillbur har sett fram emot terminsstarten.

– Det stora experimentet börjar, säger han till Aftonbladet.

I dag börjar höstterminen på Malmö universitet, och det blir en annorlunda start i år. Majoriteten av undervisningen kommer att ske digitalt på grund av coronaviruset.

– Vi jobbar huvudsakligen digitaliserat, det innebär att huvudsaken av utbildningarna är online. Sen är det vissa saker som man behöver göra praktiskt på plats. De flesta utbildningarna har sådana moment, säger Per Hillbur, prorektor vid Malmö universitet.

När Aftonbladet kontaktar Per Hillbur inför terminsstarten är det en förhoppningsfull prorektor som svarar.

– Det känns bra, det känns som att vi är väl förberedda, sen är det ju inget vi har prövat innan. Det är inte samma start som vi är vana vid, att man kan komma till Malmö och insupa atmosfären av sitt universitet, utan allting måste vara på ett väldigt planerat sätt, säger Per Hillbur.

Per Hillbur, prorektor Malmö Universitet.

Vissa beroende av att vara på plats

Hur stor del av utbildningen som görs online och hur stor del som sker på campus skiljer sig mellan olika program och kurser.

– Vissa kör 50/50, andra mest digitalt. Sen är det andra som kör det mesta på plats, såsom polisutbildningen, tandläkarutbildningen och stora delar av sjuksköterskeutbildningen. Där är man beroende av att man på ett organiserat sätt kan vara på plats för att få sin utbildning.

Universitetet har infört vissa begränsningar på vilka som får vistas i lokalerna under terminen för att minska smitta. Har man inte ett specifikt ärende till lokalerna, såsom för undervisning eller arbete, så får man inte komma in. Det krävs nu också passerkort in till lokalerna.

– Vi vill vara ett öppet universitet men det funkar inte under de här omständigheterna, vi måste prioritera vår utbildning och forskning, säger Per Hillbur.

Interiör på universitetet vid ett tidigare tillfälle.

”Jag är trygg”

Under sommaren har universitetet arbetat med att anpassa sina lokaler efter Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att förhindra smittspridning.

– Vi har behövt möblera om och enbart fylla lokalerna till hälften för att kunna säkerställa två meters avstånd.

Per Hillburs förhoppningar är att arbetet som gjorts under våren och sommaren för att planera för lösningen ska göra att det flyter på bra under hösten.

– Jag är trygg med att det kommer att göra det. Och min förhoppning är att tekniken för det digitala ska fungera. Det blir en stor belastning på tekniska system, men än så länge har det fungerat, säger han.

Enligt nuvarande beslut kommer undervisningen utföras både på campus och digitalt på distans fram till åtminstone den 8 november. Ett nytt beslut ska väntas på tisdag, enligt uppgifter på Malmö universitets hemsida.