Expert om Trumputtalande: ”Oseriöst”

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: John Locher/AP/TT
Ifrågasatt behandlingsmetod lyfts fram av USA:s president Donald Trump Arkivbild.

Att USA:s president Donald Trump tar malariamedicinen hydroxiklorokin som skydd mot covid-19 väcker uppmärksamhet.

– Hakar många på hans uttalande är jag övertygad om att det leder till dödsfall, säger Anders Sönnerborg, professor i klinisk virologi och infektionssjukdomar vid Karolinska Institutet.

Den amerikanske presidenten deklarerade på måndagskvällen under en presskonferens att han tar läkemedlet hydroxiklorokin i förebyggande syfte mot covid-19 – något han också upprepade på tisdagen.

Uttalandet väckte stor uppmärksamhet världen över, inte minst då effekterna av hydroxiklorokin i behandling av covid-19 är minst sagt omdiskuterade. Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA varnade tidigare i år för allvarliga biverkningar som kan uppstå vid användning av malarialäkemedel med just den verksamma substansen hydroxiklorokin. I april hänvisade myndigheten också till rapporter om allvarlig påverkan av hjärtrytmen hos covid-19-patienter som fått just hydroxiklorokin och klorokin.

"Covid-19 koplicerad sjukdom"

Anders Sönnerborg, professor i klinisk virologi och infektionssjukdomar vid Karolinska Institutet, säger att det pågår studier runt om i världen kring huruvida hydroxiklorokin har någon effekt på personer som smittats av covid-19, men att man ännu inte har några säkra resultat.

– De signaler som hittills har framkommit säger att det nog inte har det, men man måste vänta in resultaten innan man är säker. Covid-19 är en komplicerad sjukdom och man ska vara försiktig med att dra säkra slutsatser, säger han.

Enligt Anders Sönnerborg har rekommendationerna vad gäller behandling av covid-19-patienter med hydroxiklorokin också svängt. I USA rekommenderade myndigheterna i ett tidigare skede att en behandling kunde övervägas, men backade därefter under våren för att säga att en sådan endast bör göras inom ramen för kliniska studier.

I Sverige kom också larm om från apoteken i april om att läkare börjat skriva ut stora mängder av hydroxiklorokin, vilket ledde till att Läkemedelsverket drog i bromsen och beslutade att endast specialister inom reumatologi, hud- och könssjukdomar, barn- och ungdomsmedicin samt infektionssjukdomar får skriva ut preparaten.

"Kommer att leda till dödsfall"

Att Donald Trump nu berättar att han tar medicinen i förebyggande syfte är allvarligt, enligt Anders Sönnerborg.

– Det är ett både korkat och oseriöst uttalande. Det som är allvarligt är att han, som borde vara en förebild för en stor del av USA:s befolkning, ger en signal om att det bara är att ta det här, så är man skyddad mot corona. De som tror på honom riskerar nu att inte skydda sig mot viruset på det sätt de borde göra, säger han.

– Om många hakar på hans uttalande är jag helt övertygad om att det kommer att leda till dödsfall om folk helt ohämmat börjar ta hydroxiklorokin, utan någon kontroll av läkare.

Expert: "Efterlyser placebostudier"

Jorma Hinkula, professor i molekylär virologi vid Linköpings universitet, säger att laboratorieförsök visserligen visat att hydroxiklorokin stör virusets förmåga att föröka sig i celler – men efterlyser placebostudier på medicinen.

– Det finns även anekdotiska studier på patienter som har haft nytta av att ta läkemedlet. Men jag har inte sett någon studie där man gjort en klar och tydlig placebostudie, och där man tydligt kan visa att det finns en fördel med att ta medicinen jämfört med placebo, säger han till TT.

Att Donald Trump nu går ut offentligt och deklarerat att han tar hydroxiklorokin i förebyggande syfte kan innebära en risk att personer som är känsliga för läkemedlet tar det, befarat Jorma Hinkula.

– Man kanske tar för mycket av det eller konsumerar det för länge. På så vis åstadkommer man en läkemedelsorsakad skada.

PODD Så tjänar bluffmakare pengar på corona-oron

Coronapandemin har spridit sig över världen och det verkar dröja ett bra tag innan det finns ett vaccin att använda. Det här skapar stor oro hos många och det i sin tur leder till att folk blir lurade att köpa preparat och produkter som sägs lindra, bota eller motverka coronaviruset. Allt för att tjäna pengar på människors oro. Aftonbladet och Viafrees program 200 sekunder har granskat flera av de företagen som försöker sko sig på folks rädsla för coronasmittan.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE