Frågetecken kring Nobel i december

Johanna Cederblad/TT

Uppdaterad 2020-05-18 | Publicerad 2020-05-17

Inställt, eller kanske en Nobelhögtid utan hitresta pristagare och bankett?

Nobelstiftelsen hoppas på prisutdelning – men behöver ta fram alternativ om coronapandemin stoppar festligheterna i december.

– Vi arbetar med siktet på att kunna dela ut priserna. Men hur det blir med festligheterna kan jag inte säga. Vi planerar för olika alternativ, säger Lars Heikensten, vd i Nobelstiftelsen, till TT.

Mer exakt vilka alternativen skulle kunna vara kan han inte gå in på, säger han.

Nobelstiftelsen brottas med två stora problem för Nobelplaneringen i samband med coronapandemin, enligt Heikensten.

Många pristagare äldre

– Det kan vara svårt att resa. Vi vet också att många pristagare ofta är äldre.

Dessutom, själva essensen under Nobelveckan är stora, högtidliga möten med många deltagare. Det går inte om begränsningarna för sammankomster över ett visst antal fortfarande gäller, konstaterar han.

– Vi måste så klart följa de regler som gäller, och därutöver möjligen vara ännu striktare. Vi får inte utsätta någon för risker.

I vanliga fall pågår planeringen för fullt under våren, berättar Heikensten. Menyn till banketten, underhållningen, lokalbokningar – allt sådant förbereds i god tid redan vid den här tiden. Men inte i år.

Prisutdelarna funderar

Nu sitter i stället Nobelstiftelsen tillsammans med Svenska Akademien, Kungliga Vetenskapsakademien och Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet, som delar ut priserna, och funderar på hur de ska göra.

TT: Kan det rentav bli webbsända Nobelfestligheter?

– Redan i dag går det att följa exempelvis Nobelföreläsningarna, prisutdelning och bankett via olika tv- och webbsändningar. Vi får se vilka former det tar sig i år.

TT: Men ett Nobelpris utan den där fantastiska festen, hur blir det för pristagarna?

– Då får de gärna komma nästa år i stället.

Frågan är när Nobelstiftelsen och de prisutdelande institutionerna måste ha kommit fram till ett beslut för att hinna med till Nobelveckan i december.

– Jag tror att vi måste ha ett besked i september. Men allt behöver inte vara bestämt då, säger Lars Heikensten.