Hundratals amerikaner festade kring pool – trotsade myndigheter

Publicerad 2020-05-26

USA:s nationella helgdag, Memorial day, fick tusentals amerikaner att strunta i myndigheternas rekommendationer för distansering under coronakrisen.

En film avslöjar hundratals firande amerikaner vid en pool i delstaten Missouri.

En av USA:s mest populära helgdagar är Memorial day, dagen då de hedrar sina krigsveteraner och de som fallit offer i krig.

Under den rådande coronapandemin har landets hälsovårdsmyndigheter satt tydliga rekommendationer på distansering, något som bröts i de populära turistområdena kring Ozarkerna i Missouri.

Journalisten Scott Pasmore fick höra rykten om en jättefest vid en utomhuspool i området och tog sig genast dit.

– När jag kom fram till adressen behövde jag först ta mig förbi ett hav av folk. Det jag sedan fick se var en pool helt smockad med helgdagsfirare. Det fanns ingen tanke på att hålla distans.

Poolfesten i St. Louis, Missouri

”En fara för folkhälsan”

Sam Page, doktor vid St. Louis hälsodepartement, säger att beteendet är en direkt fara mot den amerikanska folkhälsan.

– Det här hänsynslösa beteendet sätter oerhört många människors liv på spel. Vi riskerar att förgöra allt jobb vi har gjort för att bekämpa spridningen av viruset, och det är en direkt fara mot folkhälsan.

Flest fall i hela världen

USA har haft en snabb och okontrollerad spridning av det dödliga coronaviruset. Enligt de senaste rapporterna närmar sig landet mer än 100 000 dödsfall till följd av covid-19.

Enligt WHO finns nu 5,5 miljoner bekräftade fall av corona i världen. USA har mer än 1,6 miljoner rapporterade smittofall, vilket är mer än någon annanstans i världen.

På minnesdagen lovade president Donald Trump att man skulle utrota viruset.

– De senaste månaderna har världen varit i krig mot en osynlig fiende. Tillsammans ska vi besegra viruset och USA ska komma ur det här starkare än någonsin förr.